Ciasto ucierane z rabarbarem i budyniem
Cierpliwe oczekiwanie na sezon rabarbarowy w końcu przynosi owoce, a my mamy dla Was doskonały sposób na jego wykorzystanie. Prezentujemy przepis na ciasto ucierane z rabarbarem i budyniem, które jest nie tylko łatwe do wykonania, ale przede wszystkim – niesamowicie smakowite. Kwaśność rabarbaru doskonale komponuje się z słodyczą budyniu oraz delikatnym, kruchym cieście. To ciasto umili każde popołudnie, stanowiąc doskonały kompan przy kubku ulubionej herbaty czy kawy. Pozwól sobie na odrobinę słodkości i zaskocz bliskich tym pysznym wypiekiem.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Forma: 22×25 cm
- 5 jajek
- Sól do smaku
- 1 kostka masła
- 3 łyżki oleju
- 2 szklanki mąki tortowej(1 szklanka około 160 g)
- ½ szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 budynie waniliowe +3 łyżki cukru
- ¾ szklanki mleka
- 80 dag rabarbaru + 1 łyżka cukru
- Papier do pieczenia
- 1 łyżka cukru pudru
Ciasto ucierane z rabarbarem i budyniem – jak zrobić?
- Wykonanie: z jajek oddzielić żółtka od białek, białka schłodzić, dodać ¾ szklanki cukru – utrzeć na puszystą masę. Do utartej masy dodać pokrojone w kostkę masło –porcjami, ucierać na puch. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do utartej masy dodać olej oraz porcjami mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszać. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną masę, na koniec dodać pozostały cukier, ubić. Do utartej masy dodać porcjami ubitą pianę, wymieszać. ½ l mleka zagotować z 3 łyżkami cukru, wlać rozmieszany proszek budyniowy rozpuszczony w pozostałym mleku. Ugotować budyń. Rabarbar opłukać, obrać, pokroić na 2 cm kawałki, zasypać 1 łyżką cukru, odstawić na 15 minut. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ½ ciasta, wylać gorący budyń, wyłożyć osączone kawałki rabarbaru, wylać pozostałe ciasto. Wstawić do podgrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni około 60 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.
Porady – Ciasto ucierane z rabarbarem i budyniem
1. Rabarbar można dodatkowo oprószyć cynamonem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto ucierane z CZARNĄ PORZECZKĄ
Następny przepis: Ciasto ukrainka