Ciasto ucierane z jabłkami
Podróżuj w czasy minionych smacznym aromatem pieczenia, za pomocą szybkiego i prostego przepisu na ciasto ucierane z jabłkami. Ten ponadczasowy wypiek to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych jabłek. Stworzy on przyjemny kontrast między delikatnym, puszystym ciastem a soczystymi, aromatycznymi jabłkami. Przywołując wspomnienia o babciowej kuchni, ciasto ucierane z jabłkami to idealny dodatek do popołudniowej herbaty lub kawy. Spróbuj swojego własnego ciasta kręconego z jabłkami lub ciasta babkowego z jabłkami i odkryj nowe smaki, które ten wyjątkowy wypiek może zaoferować.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1.5 szklanki cukru
- 4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 5 jajek
- 1 kostka margaryny
- 6 łyżek śmietany 18%
- 6 małych jabłek
- Opcjonalnie cukier puder
Ciasto ucierane z jabłkami – jak zrobić?
- Jabłka obrać, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić w mniejsze kawałki.
- Margarynę roztopić i zostawić do ostudzenia.
- Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę.
- Dodać żółtka i nadal miksować.
- Następnie dodać proszek do pieczenia i mąkę.
- Do masy wlać ostudzoną margarynę i śmietanę.
- Blaszkę o wymiarach 25×40 posmarować margaryną i wylać na nią ciasto.
- Na górę położyć pokrojone jabłka i piec w temperaturze 180°C przez ok. 40 minut (do suchego patyczka).
- Na koniec posypać cukrem pudrem. Smacznego.
Porady – dodatkowe informacje
Jabłka można zastąpić truskawkami, rabarbarem i innymi owocami. Zapraszam na mojego nowego bloga: http://ciasteczkowoblog.blogspot.com/?m=1
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto ucierane czekoladowe ze śliwkami
Następny przepis: Ciasto ucierane z CZARNĄ PORZECZKĄ