Ciasto tureckie
Jeżeli fascynują Cię orientalne smaki, ten przepis na tureckie ciasto jest właśnie dla Ciebie. Egzotyczne i zadziwiająco łatwe do przygotowania, przyniesie na Twój stół prawdziwie turecki klimat. Delikatne i aromatyczne, idealnie sprawdzi się jako dezert po obiedzie, ale również jako słodka przekąska np. do popołudniowej herbaty. Wśród kluczowych składników znajdziemy typowe dla tureckiej kuchni produkty, które nadają ciastu charakterystycznego smaku. Zależnie od regionu, ciasto może przybierać różne formy i smaki, ale jedno jest pewne – tureckie ciasta zawsze zachwycają swoim wyglądem i smakiem. Zacznijmy przygodę z turecką kuchnią od upieczenia ciasta.
admin
Składniki:
- Składniki na ciasto:
- – 15 dag margaryny Palma
- – 15 dag cukru
- – 15 dag mąki pszennej
- – 4 całe jaja
- – 2 łyżki kakao
- – 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Składniki na krem:
- – 1 szklanka kwaśnego mleka
- – 1 szklanka cukru
- – 1 margaryna Palma
- – 1 cukier waniliowy
Ciasto tureckie – jak zrobić?
-
1.
Ciasto:
Margarynę z cukrem utrzeć do białości. Potem wbijać co 5 min 1 jajko i dosypywać po łyżce mąki. Na koniec dodać proszek do pieczenia i kakao.
Piec w temp 180stC ok 45min. -
2.
Krem:
Margarynę i cukier utrzeć, kolejno dodawać po łyżce kwaśnego mleka (należy uważać aby się nie ścięło!). -
3.
Krem wyłożyć na zimne upieczone ciasto. Polać polewą.
Ciasto tureckie – dodatkowe informacje
Rozmiar blaszki do pieczenia: 24x34cm
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto truskawkowe z bitą śmietaną. Bez pieczenia
Następny przepis: Ciasto ucierane (bez glutenu, jajek, mleka)