Ciasto tulipan z pianką serową i galaretkami
Przygotuj się na kęs zaskakującej przyjemności – ciasta tulipan z pianką serową i galaretkami. To niecodzienne połączenie klasycznego ciasta, kremowej pianki serowej i owocowych kawałków galaretki daje niezwykle satysfakcjonujące doznania smakowe. Kontrast między miękkim, wilgotnym ciastem, a lekką pianką i galaretką sprawia, że każdy kęs to mała uczta. Ciasto tulipan z galaretką przykuwa uwagę swoim fantazyjnym wyglądem, a także bogactwem smaków. Można je przystosować do dowolnego sezonu, zmieniając smak galaretek. To idealna propozycja na specjalne okazje, gdy chcesz zaskoczyć swoich gości niebanalnym deserem.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 25 dag margaryny
- 6 jajek
- 6 łyżek oleju
- 1 1/2 szklanki cukru
- 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kisiel wiśniowy bez cukru
- 1/2 szklanki suchego maku
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki wiórek kokosowych
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- Pianka serowa:
- 1 kg serka homogenizowanego waniliowego
- 2 galaretki cytrynowe lub pomarańczowe
- 3 galaretki o różnych smakach
- cukier puder do posypania ciasta
Ciasto tulipan z pianką serową i galaretkami – jak zrobić?
-
1.
Ciasto: Żółtka oddzielić od białek. Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po 1 żółtku i 1 łyżce oleju, ciągle ucierając. Na końcu dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek. Ciasto podzielić na 4 części.
- Do 1 części dodać kisiel i 2 łyżki kwaśnej śmietany – wymieszać.
- Do 2 części dodać kakao i 2 łyżki kwaśnej śmietany – wymieszać.
- Do 3 części dodać suchy mak – wymieszać.
- Do 4 części dodać wiórki kokosowe – wymieszać.
- Przygotować blaszkę o wymiarach 23 cm x 37,5 cm, wyłożyć ją papirem do pieczenia ciast. Ciasto wykładać kupkami naprzemiennie i upiec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 35-40 min. Upieczone wyjąć z blaszki, wystudzić i przeciąć na pół.
- Pianka serowa: 3 galaretki w różnych smakach rozpuścić osobno, każdą w 1 szkl. gorącej wody. Przelać do płaskich naczyń i pozostawić do stężenia. Następnie galaretki pokroić w małą kosteczkę.
- Pozostałe 2 galaretki cytrynowe rozpuścić w 1 1/2 szkl. gorącej wody i pozostawić do lekkiego stężenia. Serek homogenizowany zmiksować z tężejącymi galaretkami. Do masy z serków dodać pokrojone galaretki i dokładnie wymieszać. Tężejącą masą przełożyć placki. Potrzepać cukrem pudrem. Ciasto trzymać w chłodzie kilka godzin przed podaniem.
Porady – dodatkowe informacje
Temperatura wszystkich składników na ciasto tulipan z pianką serową i galaretkami powinna być pokojowa.