Ciasto Truskawkowa Rozkosz
Składniki:
- ( forma 25×35 cm )
- Biszkopt:
- 3 jajka
- pół szklanki cukru (100g)
- nasionka z połowy laski wanilii
- niepełna szklanka mąki pszennej (100g)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej (50g)
- Truskawkowa pianka:
- 800 ml śmietany kremówki
- 4 galaretki truskawkowe
- 400 ml wody
- Truskawkowy mus:
- 1200 g truskawek
- 3 galaretki truskawkowe
- 1,5 kopiastej łyżeczki żelatyny
- Krem śmietanowy:
- 250 ml kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 pełniejsze łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
- Dodatkowo:
- małe biszkopciki
- starta czekolada i truskawki do dekoracji
Ciasto „truskawkowa rozkosz” – jak zrobić?
-
1.
Biszkopt:Jajka ubijamy z cukrem i ziarenkami wanilii na parze ( miskę z jajkami umieszczamy w garnku z gotującą się wodą , cały czas ubijając ) Ubijamy do czasu aż masa stanie się biała i puszysta (powinna podwoić swoją objętość). Wyciągamy z kąpieli i delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki, łyżka po łyżce, z przesianymi mąkami.
Ciasto przelewamy do formy (25/35cm) wyłożonej papierem do pieczenia (spód) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 20 minut.
-
2.
Truskawkowa pianka:4 galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzącej wody, odstawiamy do wystudzenia. Mocno schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, ciągle miksując wlewamy tężejące galaretki. Masę wylewamy na wystudzony biszkopt i delikatnie wyrównujemy. Blaszkę wstawiamy na 2-3 minuty do lodówki, a następnie na piance truskawkowej układamy okrągłe biszkopty (jeden obok drugiego). Delikatnie je dociskamy.
-
3.
Truskawkowy mus:Truskawki miksujemy na mus przy pomocy blendera. Wlewamy go do rondla i podgrzewamy, niemalże do zagotowania. Do musu wsypujemy proszek galaretkowy i żelatynę i bardzo dokładnie i intensywnie mieszamy, aż do rozpuszczenia. Mus studzimy, a następnie delikatnie wylewamy go na biszkopty. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
-
4.
Krem śmietanowy:Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Schłodzoną kremówkę ubijamy na pół sztywno, dodajemy cukier puder i miksujemy. Zimną żelatynę powoli wlewamy do ubitej śmietany, nie przerywając miksowania. Krem wykładamy na stężały mus i wyrównujemy. Całość wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Przed podaniem dekorujemy startą czekoladą i cząstkami truskawek.
Ciasto Truskawkowa Rozkosz – Dodatkowe informacje
Przepis znalazłam na stronie: http://smakmojegodomu.blox.pl/2015/06/Truskawkowa-rozkosz-bez-pieczenia.html
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto truflowe
Następny przepis: Ciasto truskawkowe z bitą śmietaną. Bez pieczenia