Ciasto tortowe kakaowo- orzechowe z mandarynkami
Składniki:
- Biszkopt kakaowy:
- 7 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- Biszkopt orzechowy:
- 8 jajek
- 1 szklanka mielonych orzechów
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki kawy prawdziwej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa budyniowa:
- 30 dag masła
- 4 żółtka
- 750 ml mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka spirytusu
- 1/2 tabliczki czekolady deserowej
- 2 łyżki śmietanki
- 1/3 szklanki siekanych orzechów
- 1/3 szklanki wiśni z likieru
- 1/3 szklanki siekanej czekolady deserowej
- 1 puszka mandarynek w zalewie
- Sok z 1/2 cytryny
- Forma: 25/35 cm
Ciasto tortowe kakaowo-orzechowe z mandarynkami – jak zrobić?
-
1.
Biszkopt kakaowy:
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodawać po 1 żółtku następnie partiami dodawać mąkę przesianą z proszkiem i kakao, delikatnie mieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem. Pieczenie ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Po wystygnięciu biszkopt przekroić na pół i można nasączyć kawą z dodatkiem 1 łyżki alkoholu. -
2.
Biszkopt orzechowy:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Następnie dodać po jednym żółtku oraz partiami dodawać pozostałe składniki delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wyłożyć do formy wyłożonej papierem. Pieczenie ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. -
3.
Masa budyniowa:
500 ml mleka zagotować wraz z cukrami do 250 ml, dodać mąkę oraz żółtka i dokładnie wymieszać. Mieszankę wylać na gotujące mleko i mieszać, aby budyń nie przywarł do garnka. Gdy powstaną pęcherzyki, zestawić budyń z ognia i nakryć folią spożywczą, odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na gładką masę i partiami dodawać budyń do masła, na koniec dodać spirytus. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz ze śmietanką i wystudzić. Masę podzielić na 2 części. Do pierwszej dodać rozpuszczoną czekoladę, siekać orzechy, wiśnie oraz siekaną czekoladę. Do drugiej części dodać odsączone i pokrojone mandarynki oraz sok z cytryny. -
4.
Składanie ciasta:
Na spód położyć jedną część biszkoptu kakaowego, na to masę czekoladową, biszkopt orzechowy, masę z mandarynkami i drugą część biszkoptu kakaowego. Na wierzch możemy wyłożyć polewę czekoladową. -
5.
Polewa czekoladowa:
Wodę zagotować z cukrem, zestawić z ognia i dodać masło oraz kakao, cały czas energicznie mieszając, aby polewa była jednolita. Po wystygnięciu wyłożyć na ciasto.
Porady – dodatkowe informacje
Użyłam szklanki o pojemności 250 ml.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto toffi na biszkopcie
Następny przepis: Ciasto trójkolorowe