Ciasto toffi
Składniki:
- Ciasto:
- 8 jaj
- 8 łyżek cukru kryształu
- 200g orzechów włoskich mielonych
- 100g wiórków kokosowych
- 3 łyżki mielonych herbatników
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- Masa:
- 2 żółtka
- budyń waniliowy
- 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mleka
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 350g margaryny
- 2 wiśniowe galaretki
- szklanka wody
- Orzechy w karmelu:
- 15 polówek orzechów włoskich
- 50g cukru kryształu
- Dodatkowo:
- 2-3 paczki delicji o smaku toffi
- polewa korówkowa
Ciasto toffi – jak zrobić?
-
1.
Ciasto:Białka ubić na sztywno z cukrami, następnie dodać żółtka. Na końcu dodać orzechy, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i herbatniki po czym lekko wymieszać. Ciasto przelać na blachę o wymiarach 25cm x 40cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 180ºC przez 30-40 minut. Po upieczeniu ciasto przekroić na pół.
-
2.
Masa:1 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, mąką pszenną i budyniem. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Galaretki rozpuścić w wodzie. Margarynę utrzeć na pulchną masę, po czym dodawać wystudzony budyń. Gdy galaretki zaczną tężeć powoli dodawać je do masy.
-
3.
Orzechy w karmelu:Cukier wysypać na patelnię. Rozpuścić na średnim ogniu i następnie mieszając, skarmelizować za jasno-brązowy kolor. Orzechy maczać w karmelu i zostawić, aby karmel zastygł.
-
4.
Przełożenie ciasta:Połowę ciasta posmarować 1/2 masy, na to wyłożyć delicje i przykryć drugą warstwą masy i placka. Polewę rozpuścić i rozsmarować na cieście. Orzechy w karmelu ułożyć na placku.
Słowa kluczowe: delicje, toffi
Ciasto toffi – dodatkowe informacje
Jeśli zostało trochę karmelu można zrobić nitki z niego na cieście.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto sypane z jabłkami i rabarbarem
Następny przepis: Ciasto toffi na biszkopcie