Ciasto toffi

Ciasto toffi

Ciasto toffi to kwintesencja słodkości, perfekcyjna propozycja na deser dla wielbicieli intensywnych karmelowych doznań. Wyjątkowe połączenie złocistego toffi, kakaowego biszkoptu i śmietankowej pianki docenią miłośnicy różnorodności smakowej. Wykorzystane w przepisie składniki dostępne są w każdym sklepie spożywczym, a ich domieszka przypraw i aromatów gwarantuje pełnię kokosowo-karmelowego smaku. Płynny krem toffi jest tu nie tylko dodatkiem, ale sercem całego ciasta. To on nadaje mu charakter i tajemniczy, głęboki smak. Ta kulinarna delicja toffi, idealna na zakończenie rodzinnej kolacji czy wieczór przy filmie, równocześnie cieszy oko i pobudza kubki smakowe. Nie można jej przejść obojętnie!

Składniki:

  • Ciasto:
    • 8 jaj
    • 8 łyżek cukru kryształu
    • 200g orzechów włoskich mielonych
    • 100g wiórków kokosowych
    • 3 łyżki mielonych herbatników
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 cukier waniliowy
  • Masa:
    • 2 żółtka
    • budyń waniliowy
    • 1/2 szklanki cukru
    • 2 szklanki mleka
    • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
    • 350g margaryny
    • 2 wiśniowe galaretki
    • szklanka wody
  • Orzechy w karmelu:
    • 15 polówek orzechów włoskich
    • 50g cukru kryształu
  • Dodatkowo:
    • 2-3 paczki delicji o smaku toffi
    • polewa korówkowa

Ciasto toffi – jak zrobić?

  1. 1.
    Ciasto:

    Białka ubić na sztywno z cukrami, następnie dodać żółtka. Na końcu dodać orzechy, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe i herbatniki po czym lekko wymieszać. Ciasto przelać na blachę o wymiarach 25cm x 40cm wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temp. 180ºC przez 30-40 minut. Po upieczeniu ciasto przekroić na pół.

  2. 2.
    Masa:

    1 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, mąką pszenną i budyniem. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Galaretki rozpuścić w wodzie. Margarynę utrzeć na pulchną masę, po czym dodawać wystudzony budyń. Gdy galaretki zaczną tężeć powoli dodawać je do masy.

  3. 3.
    Orzechy w karmelu:

    Cukier wysypać na patelnię. Rozpuścić na średnim ogniu i następnie mieszając, skarmelizować za jasno-brązowy kolor. Orzechy maczać w karmelu i zostawić, aby karmel zastygł.

  4. 4.
    Przełożenie ciasta:

    Połowę ciasta posmarować 1/2 masy, na to wyłożyć delicje i przykryć drugą warstwą masy i placka. Polewę rozpuścić i rozsmarować na cieście. Orzechy w karmelu ułożyć na placku.

Słowa kluczowe: delicje, toffi

Ciasto toffi – dodatkowe informacje

Jeśli zostało trochę karmelu można zrobić nitki z niego na cieście.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto sypane z jabłkami i rabarbarem
Następny przepis: Ciasto toffi na biszkopcie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode