Ciasto styropian z brzoskwiniami

Ciasto styropian z brzoskwiniami

Prezentujemy przepis na niezwykle puszyste i lekkie ciasto styropian z brzoskwiniami. Blok białka, uzupełniony delikatnym smakiem jogurtu brzoskwiniowego, tworzy doskonałe połączenie z soczystymi owocami. Tego typu ciasto styropian z owocami ma unikalną, niemalże zwiewną strukturę, podobną do lekkiego piankowego styropianu. Unikalną nutę dodaje mu dodatek kokosu. To połączenie zapewnia prawdziwą rozkosz dla podniebienia i jest gwarancją sukcesu na każdej imprezie czy spotkaniu rodzinnych. Jeżeli jesteś miłośnikiem lekkich i owocowych wypieków, koniecznie wypróbuj przepis na to wyjątkowe ciasto.

Składniki:

  • Forma o wymiarach 39 x 25 cm
  • Ciasto półkruche
  • mąka pszenna – 3 szklanki
  • cukier puder – 1/2 szklanki
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki (płaskie)
  • żółtka z 5 jaj
  • masło lub margaryna – 250 g
  • szczypta soli
  • Masa jogurtowa
  • białka z 5 jaj
  • cukier kryształ – 3/4 szklanki
  • jogurt brzoskwiniowy – 660 g
  • jogurt naturalny typu greckiego – 330 g
  • budyń śmietankowy – 2 x 40 g
  • wiórki kokosowe – 180 g
  • proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
  • ponadto brzoskwinie puszka, cukier puder do posypania

Ciasto styropian z brzoskwiniami – jak zrobić?

  1. Przygotowanie:

    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, mieszamy. Dodajemy szczyptę soli i posiekaną margarynę. Wszystkie składniki rozcieramy do momentu uzyskania kruszonki. Następnie dodajemy żółtka i ciasto początkowo siekamy, a potem zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części z czego jedną większą z przeznaczeniem na spód ciasta. Chłodzimy w zamrażarce około godzinę.

    Brzoskwinie kroimy w drobną kostkę. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C.

    Białka ubijamy na sztywną pianę, kiedy piana trzyma się ścian naczynia dodajemy partiami cukier, stale ubijając. Jogurty, suchy budyń, proszek do pieczenia miksujemy do połączenia w osobnej misce. Dodajemy ubitą pianę, miksujemy na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy.

    Formę wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Ścieramy na tarce o grubych oczkach większą część ciasta. Delikatnie przelewamy masę jogurtową, na wiech wykładamy owoce, a na ścieramy drugą część ciasta. Pieczemy przez 60 minut. Ciasto po upieczeniu wyjmujemy od razu z piekarnika, a po całkowitym wystygnięciu chłodzimy parę godzin.

Ciasto styropian z brzoskwiniami – dodatkowe informacje

Ciasto podczas pieczenia może nieco urosnąć i lekko popękać, natomiast podczas studzenia opadnie i ładnie się wyrówna. Najlepsze do krojenia i jedzenia jest następnego dnia.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto Stefania
Następny przepis: Ciasto sylwestrowe z advokatem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode