Ciasto styropian z brzoskwiniami
Składniki:
- Forma o wymiarach 39 x 25 cm
- Ciasto półkruche
- mąka pszenna – 3 szklanki
- cukier puder – 1/2 szklanki
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki (płaskie)
- żółtka z 5 jaj
- masło lub margaryna – 250 g
- szczypta soli
- Masa jogurtowa
- białka z 5 jaj
- cukier kryształ – 3/4 szklanki
- jogurt brzoskwiniowy – 660 g
- jogurt naturalny typu greckiego – 330 g
- budyń śmietankowy – 2 x 40 g
- wiórki kokosowe – 180 g
- proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
- ponadto brzoskwinie puszka, cukier puder do posypania
Ciasto styropian z brzoskwiniami – jak zrobić?
-
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, mieszamy. Dodajemy szczyptę soli i posiekaną margarynę. Wszystkie składniki rozcieramy do momentu uzyskania kruszonki. Następnie dodajemy żółtka i ciasto początkowo siekamy, a potem zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części z czego jedną większą z przeznaczeniem na spód ciasta. Chłodzimy w zamrażarce około godzinę.
Brzoskwinie kroimy w drobną kostkę. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 °C.
Białka ubijamy na sztywną pianę, kiedy piana trzyma się ścian naczynia dodajemy partiami cukier, stale ubijając. Jogurty, suchy budyń, proszek do pieczenia miksujemy do połączenia w osobnej misce. Dodajemy ubitą pianę, miksujemy na najniższych obrotach miksera. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy.
Formę wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Ścieramy na tarce o grubych oczkach większą część ciasta. Delikatnie przelewamy masę jogurtową, na wiech wykładamy owoce, a na ścieramy drugą część ciasta. Pieczemy przez 60 minut. Ciasto po upieczeniu wyjmujemy od razu z piekarnika, a po całkowitym wystygnięciu chłodzimy parę godzin.
Ciasto styropian z brzoskwiniami – dodatkowe informacje
Ciasto podczas pieczenia może nieco urosnąć i lekko popękać, natomiast podczas studzenia opadnie i ładnie się wyrówna. Najlepsze do krojenia i jedzenia jest następnego dnia.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto Stefania
Następny przepis: Ciasto sylwestrowe z advokatem