Ciasto snikers z miodowymi orzeszkami solonymi
Ciasto Snikers z miodowymi orzeszkami solonymi to niesamowity deser, który nie tylko smakuje spektakularnie, ale również roztacza subtelny aromat miodu i soli. Właściwa kompozycja słodkiego miodu z lekką solą i chrupiącymi orzeszkami ziemnymi tworzy niepowtarzalną symfonię smaku. Doświadczenie jedzenia tego ciasta jest jak podróż do królestwa mlecznej czekolady w towarzystwie nuty karmelu, skąpanej w akompaniamencie leśnych orzechów ziemnych. To ciasto łączy w sobie doskonałą harmonię smaków typowego batonika Snikers, ale podanej w unikalnej, domowej formie. Bez wątpienia Ciasto Snikers z miodowymi orzeszkami solonymi to połączenie, które uwodzi smakoszy na całym świecie.
admin
Składniki:
- Ciasto miodowe:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1 kostka margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 3 jajka
- 4 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżeczki sody
- Masa budyniowa:
- 1 budyń o smaku śmietankowym
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 szklanki mleka
- Polewa miodowa z orzeszkami ziemnymi:
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki miodu
- 200 g orzeszków ziemnych solonych
- oraz
- 1 większa puszka masy kajmakowej
- oraz
- polewa czekoladowa i kolorowe perełki do dekoracji
Ciasto snikers z miodowymi orzeszkami solonymi – jak zrobić?
- Ciasto miodowe:
- Mąkę pszenną przesiać z sodą, dodać posiekaną schłodzoną margarynę, cukier, jajka oraz płynny miód. Z tych składników zagnieść ciasto i podzielić je na 3 części. Każdą część ciasta rozwałkować i wyłożyć wyłożoną papierem do pieczenia blachę-dno.
- Dwa blaty upiec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 12-15 minut.
- Przed pieczeniem trzeciego blatu, należy przygotować polewę miodową z orzeszkami: w garnuszku należy rozpuścić masło z cukrem i miodem i wsypać orzeszki ziemne. Chwilę wszystko zagotować i odstawić do przestudzenia.
- Gdy masa przestygnie, należy nałożyć ją na ostatni blat na całej powierzchni i piec około 12-15 minut.
- Masa budyniowa:
- 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrami.
- W pozostałym mleku dokładnie wymieszać budyń, mąkę ziemniaczaną i pszenną.
- Do gotującego się mleka wlać wcześniej przygotowaną mieszankę budyniową i zagotować, mieszając, żeby budyń się nie przypalił.
- Przełożenie:
- Pierwszy upieczony blat posmarować większą częścią gorącego budyniu, przykryć drugim blatem.
- Drugi blat posmarować podgrzaną masą kajmakową i wyłożyć resztę masy budyniowej.
- Na koniec przykryć ostatnim blatem z miodowymi orzechami.
- Ciasto schłodzić w lodówce (schować na całą noc).
- Przed podaniem udekorować gotową polewą czekoladową, rozprowadzając ją gdzie niegdzie i kuleczkami perełkami.
Smacznego!
xxxx – dodatkowe informacje
Blacha o wymiarach 25 na 25 cm.
Ciasto najlepiej schłodzić całą noc w lodówce.
Masę z orzeszkami można przygotować wcześniej, żeby miała czas ostygnąć, ponieważ nakładamy ją na ostudzone ciasto.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto Rzeszowiak
Następny przepis: Ciasto Sezam siostry Anastazji