Ciasto Snikers na biszkopcie
Składniki:
- Ciasto:
- 5 jaj
- 8 łyżek cukru trzcinowego
- 7 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka miodu
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Masa kajmakowo-orzechowa:
- 200 g orzeszków ziemnych solonych
- 100 g masła
- 400 g masy kajmakowej w puszce
- Masa śmietankowa:
- 250 g serka mascarpone
- 300 g słodkiej śmietany 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- Polewa czekoladowa:
- 50 g czekolady mlecznej
- 70 g czekolady deserowej
- 20 g masła
- 35 g słodkiej śmietanki 30%
Ciasto snikers na biszkopcie – jak zrobić?
- Ciasto:
Oddzielić żółtka od białek, z białek ubić sztywną pianę dodając pod koniec miksowania cukier. Dodać żółtka i miód, zmiksować na najniższych obrotach. Przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia, dodawać partiami i połączyć całość łyżką delikatnie mieszając.
Dno tortownicy o wym.26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto, wyrównać.
Piec ok. 30 minut w temp. 180C°. Wystudzić. - Masa kajmakowo-orzechowa:
Orzechy rozdrobnić (ja użyłam rozdrabniacza). Masło rozpuścić w garnuszku, wrzucić rozdrobnione orzechy i pogotować dłuższą chwilę (uważać, żeby nie przypalić). Odstawić z ognia, dodać masę kajmakową i dokładnie wymieszać. Zostawić do ostygnięcia.
- Ciasto biszkoptowe przekroić na dwa blaty. Na pierwszy blat wyłożyć masę kajmakowo-orzechową, wyrównać i wstawić do lodówki.
- Masa śmietankowa:
Śmietanę 30% ubić mikserem, dodając pod koniec cukier puder. Serek mascarpone zmiksować przez chwilę, dodać 2-3 łyżki ubitej śmietany w celu rozluźnienia masy, następnie dodawać partiami bitą śmietanę do serka ciągle ubijając mikserem na niskich obrotach, żeby masa miała jednolitą konsystencję.
Przygotowaną masę śmietankową wyłożyć na masę z orzechami, wyrównać, przykryć drugim blatem ciasta. Wstawić do lodówki. - Polewa:
Śmietanę zagrzać w małym garnuszku, dodać masło, rozpuścić i zdjąć z palnika. Wrzucić połamaną czekoladę i dokładnie wymieszać, żeby się rozpuściła i połączyła ze śmietanką i masłem. Polać polewą czekoladową wierzch ciasta.
Ciasto przechowywać w lodówce.
Ciasto Snikers na biszkopcie – dodatkowe informacje
Przed przełożeniem ciasta można blaty lekko nasączyć ponczem z herbaty, ale nie jest to konieczne.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: soczewiaki (tradycyjny przepis)
Następny przepis: Soczewica z grzybami i mascarpone