Ciasto Smerfetka

Ciasto Smerfetka

Przygotujcie się do prawdziwego kulinarnej wyprawy do smerfowych lasów. Przed Wami przepis na ciasto Smerfetka – wyjątkowy deser, który nie tylko zachwyca niebieskim kolorem, ale przede wszystkim smakiem. Bazą jest puszyste ciasto, przeplatane kremem o delikatnej waniliowej nucie i zanurzone w soczystych owocach. Placek Smerfetka to prawdziwe cudo dla podniebienia i radość dla oka – na pewno zachwyci wszystkich na każdej rodzinnej uroczystości. To przepis, który powinien znaleźć się na liście każdego miłośnika nietypowych wypieków. Czy jesteś gotowy na smerfne doznania smakowe?

Składniki:

  • na biszkopt:
    • 3 jajka
    • 1/2 szklanki mąki
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • warstwa serowa:
    • 500 g serka trzykrotnie mielonego
    • 4 żółtka
    • 3/4 szklanki cukru pudru
    • 1 kostka masła
    • 2 galaretki cytrynowe rozpuszczone w 2 szklankach wody
  • pianka niebieska:
    • 4 białka
    • 3/4 szklanki cukru
    • 1 galaretka turkusowa
  • wierzch:
    • galaretka niebieska

Ciasto smerfetka – jak zrobić?

  1. Biszkopt:
    Białka ubić z cukrem, ubijając dodawać po żółtku. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie wymieszać. Piec około 20 minut w 170*C, przestudzić.
  2. Masa serowa:
    Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Ucierając dodać ser. Na końcu dodać płynne ale wystudzone galaretki. Tężejącą masę wylać na biszkopt i odstawić do lodówki, aż całkiem stężeje.
  3. Galaretkę rozpuścić w szklance wody, wystudzić. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Do piany delikatnie wmieszać tężejącą, ale jeszcze płynną galaretkę. Całość wyłożyć na warstwę serową.
  4. Na wierzch:
    Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody, wylać na zastygłą piankę. Włożyć do lodówki co najmniej na godzinę. Ciasto smerfetka gotowe!

Ciasto Smerfetka – dodatkowe informacje

Z racji tego, że ciasto robione jest z surowych jajek, należy je przechowywać w lodówce.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto śliwkowo-jabłkowe
Następny przepis: Ciasto słonecznikowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode