Ciasto Smerfetka
Przygotujcie się do prawdziwego kulinarnej wyprawy do smerfowych lasów. Przed Wami przepis na ciasto Smerfetka – wyjątkowy deser, który nie tylko zachwyca niebieskim kolorem, ale przede wszystkim smakiem. Bazą jest puszyste ciasto, przeplatane kremem o delikatnej waniliowej nucie i zanurzone w soczystych owocach. Placek Smerfetka to prawdziwe cudo dla podniebienia i radość dla oka – na pewno zachwyci wszystkich na każdej rodzinnej uroczystości. To przepis, który powinien znaleźć się na liście każdego miłośnika nietypowych wypieków. Czy jesteś gotowy na smerfne doznania smakowe?
admin
Składniki:
- na biszkopt:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- warstwa serowa:
- 500 g serka trzykrotnie mielonego
- 4 żółtka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 kostka masła
- 2 galaretki cytrynowe rozpuszczone w 2 szklankach wody
- pianka niebieska:
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 galaretka turkusowa
- wierzch:
- galaretka niebieska
Ciasto smerfetka – jak zrobić?
-
Biszkopt:
Białka ubić z cukrem, ubijając dodawać po żółtku. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie wymieszać. Piec około 20 minut w 170*C, przestudzić. -
Masa serowa:
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami. Ucierając dodać ser. Na końcu dodać płynne ale wystudzone galaretki. Tężejącą masę wylać na biszkopt i odstawić do lodówki, aż całkiem stężeje. - Galaretkę rozpuścić w szklance wody, wystudzić. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Do piany delikatnie wmieszać tężejącą, ale jeszcze płynną galaretkę. Całość wyłożyć na warstwę serową.
-
Na wierzch:
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody, wylać na zastygłą piankę. Włożyć do lodówki co najmniej na godzinę. Ciasto smerfetka gotowe!
Ciasto Smerfetka – dodatkowe informacje
Z racji tego, że ciasto robione jest z surowych jajek, należy je przechowywać w lodówce.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto śliwkowo-jabłkowe
Następny przepis: Ciasto słonecznikowe