Ciasto słonecznikowe

Ciasto słonecznikowe

Zachwyć swoich gości nietypowym ciastem – słonecznikowym. Jest to idealna propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie niecodzienne smaki. Soulą tego przepisu jest kształt ciasta, przypominający słonecznik, który doskonale prezentuje się na każdym stole. Najlepsze jest to, że to ciasto nie wymaga pieczenia, dzięki czemu jest idealne dla osób, które nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. Wystarczy odpowiednio połączyć wszystkie składniki i poczekać aż ciasto stężeje. Przygotuj się na festiwal smaku. Po takim deserze nikt nie będzie mógł odmówić sobie dokładki.

Składniki:

  • Biszkopt:
  • 3 jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa:
  • 40 dkg słonecznika łuskanego
  • 1/3 kostki margaryny
  • 4 łyżki mleka
  • 3/4 kostki masła
  • 1 puszka masy krowkowej-400g
  • Dodatkowo:
  • 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej
  • 1/2 tabliczki czekolady mlecznej
  • herbatniki-ok 20 dkg
  • 1 łyżka mleka
  • 50 ml wody przegotowanej
  • 50 ml wódki

Ciasto słonecznikowe – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Bialka ubijamy na sztywno, wsypujemy stopniowo cukry. Dodajemy żółtka. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Stopniowo wsypujemy do masy jajecznej. Ciasto wylewamy na blaszkę (21×33) i pieczemy ok 20 minut. Studzimy.
  2. Margarynę roztapiamy na szerokiej patelni, wlewamy mleko. Wsypujemy słonecznik. Prażymy ok 10 minut, często mieszając. Następnie słonecznik wsypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 stopniach do zrumienienia słonecznika, także mieszamy w trakcie pieczenia. Studzimy.
  3. Masło ucieramy z masą krówkową. Gdy składniki się połączą, wsypujemy słonecznik, zostawiając ok 3 łyżek do posypania wierzchu ciasta. Czekoladę rozpuszczamy z łyżką mleka. Przekładamy ciasto: biszkopt – 1/2 masy – biszkopt – 1/2 masy – herbatniki namoczone w wodzie z wódką – polewa – prażony słonecznik. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Słowa kluczowe: ciasto słonecznikowe, bez pieczenia

Ciasto słonecznikowe – dodatkowe informacje

Zamiast dwoch biszkoptow można upiec jeden z 6 jaj i przekroić go na pół. Jeśli lubisz ciasta z bardzo wyczuwalnym alkoholem, możesz namoczyć herbatniki w samej wódce lub spirytusie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto Smerfetka
Następny przepis: Ciasto snickers bez pieczenia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode