Ciasto serowe z rabarbarem
Cieszy nas, że zainteresowało Cię ciasto serowe z rabarbarem. To wyjątkowe połączenie słodkiego sera i kwaśnego, lekko chrupiącego rabarbaru sprawdzi się w roli deseru na każdą okazję. Jest to przepis, który zaskakuje swoim smakiem i oryginalnością, ciesząc się jednocześnie sporą popularnością wśród wielbicieli nietuzinkowych wypieków. Kompozycja owoców i sera przynosi efekt lekkiego, puszystego ciasta, które roztacza przed nami pełne wachlarz smaków. Każdy kęs ciasta serowego z rabarbarem to prawdziwa uczta dla podniebienia.
admin
Składniki:
- Tortownica o średnicy 18 cm
- Ciasto serowe:
- 115g twarogu (użyłam w kawałku, ale może być mielony)
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 jajko
- 80 ml mleka
- 60 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
- Masa śmietanowa:
- 1/3 szklanki gęstej śmietany
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- Dodatkowo:
- 200g rabarbaru
- 1-2 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki kokosowej (*)
- Opcjonalnie:
- cukier puder do posypania
Ciasto serowe z rabarbarem – jak zrobić?
- Rabarbar oczyścić, umyć i osuszony pokroić na niewielkie kawałki. Dodać cukier i dokładnie wymieszać.
- Przygotować ciasto z serem. Jeśli ser jest w kawałku – należy go rozetrzeć (dokładnie) za pomocą widelca i połączyć z resztą składników (pomijając mąkę i proszek). Wyrabiając ciasto – stopniowo dosypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. (Ma powstać gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby dosypać odrobinę mąki.) Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posypać mąką kokosową i obłożyć rabarbarem.
- Przygotować masę śmietanową. Wszystkie składniki zmiksować i przelać na ciasto. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika.
- Piec (do tzw. „suchego patyczka”) około 45-50 minut w 180 stopniach. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Ciasto serowe z rabarbarem – dodatkowe informacje
(*) Mąka kokosowa wchłonie nadmiar soku z rabarbaru i tym sposobem unikniemy zakalca. Można użyć mąki ziemniaczanej – wtedy należy ją wymieszać z pokrojonym rabarbarem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto Rzeszowiak
Następny przepis: Ciasto Sezam siostry Anastazji