Ciasto serowe z rabarbarem

Ciasto serowe z rabarbarem

Cieszy nas, że zainteresowało Cię ciasto serowe z rabarbarem. To wyjątkowe połączenie słodkiego sera i kwaśnego, lekko chrupiącego rabarbaru sprawdzi się w roli deseru na każdą okazję. Jest to przepis, który zaskakuje swoim smakiem i oryginalnością, ciesząc się jednocześnie sporą popularnością wśród wielbicieli nietuzinkowych wypieków. Kompozycja owoców i sera przynosi efekt lekkiego, puszystego ciasta, które roztacza przed nami pełne wachlarz smaków. Każdy kęs ciasta serowego z rabarbarem to prawdziwa uczta dla podniebienia.

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 18 cm
  • Ciasto serowe:
  • 115g twarogu (użyłam w kawałku, ale może być mielony)
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 80 ml mleka
  • 60 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (płaska)
  • Masa śmietanowa:
  • 1/3 szklanki gęstej śmietany
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • Dodatkowo:
  • 200g rabarbaru
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki kokosowej (*)
  • Opcjonalnie:
  • cukier puder do posypania

Ciasto serowe z rabarbarem – jak zrobić?

  1. Rabarbar oczyścić, umyć i osuszony pokroić na niewielkie kawałki. Dodać cukier i dokładnie wymieszać.
  2. Przygotować ciasto z serem. Jeśli ser jest w kawałku – należy go rozetrzeć (dokładnie) za pomocą widelca i połączyć z resztą składników (pomijając mąkę i proszek). Wyrabiając ciasto – stopniowo dosypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. (Ma powstać gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby dosypać odrobinę mąki.) Ciasto przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posypać mąką kokosową i obłożyć rabarbarem.
  3. Przygotować masę śmietanową. Wszystkie składniki zmiksować i przelać na ciasto. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika.
  4. Piec (do tzw. „suchego patyczka”) około 45-50 minut w 180 stopniach. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

Ciasto serowe z rabarbarem – dodatkowe informacje

(*) Mąka kokosowa wchłonie nadmiar soku z rabarbaru i tym sposobem unikniemy zakalca. Można użyć mąki ziemniaczanej – wtedy należy ją wymieszać z pokrojonym rabarbarem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto Rzeszowiak
Następny przepis: Ciasto Sezam siostry Anastazji

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode