Ciasto Rzeszowiak
Rzeszowiak to prawdziwa ikona kuchni podkarpackiej. Wśród wielu regionalnych specjałów wyróżnia się swoją kremową strukturą, delikatnym smakiem, a przede wszystkim oryginalną recepturą. Nic nie jest w stanie zastąpić ciasta zrobionego według starego, rodzinnego przepisu. To prawdziwy unikat, zachwycający swoim niepowtarzalnym smakiem i kuszącym wyglądem. Niewiele jest rzeczy, które mogą dorównać przyjemności smakowania domowego ciasta. Zwłaszcza gdy jest to tak wyśmienite danie jak rzeszowiak. Decydując się na jego wykonanie, warto poznać jego tajniki i postarać się o perfekcyjne odtworzenie przepisu.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 250g. mąki
- 2 żółtka
- 100g. cukru
- 150g. masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki śmietany 12%
- Masa makowa:
- 250g. maku zmielonego (dostępny w sklepach)
- 2 żółtka
- 3/4 szkl. mleka
- 1/2 szkl. cukru
- 1 łyżka masła/ margaryny
- 1 łyżka miodu
- 3 krople aromatu migdałowego
- Masa orzechowa:
- 350g. zmielonych orzechów włoskich
- 1/2 szkl. mleka
- 3/4 szkl. cukru
- 1 łyżka masła/ margaryny
- Masa serowa:
- 500g. twarogu półtłustego
- 200g. masła/ margaryny
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 1 budyń śmietankowy
- 6 żółtek
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- Dodatkowo:
- 10 białek
- szczypta soli
- cukier puder do posypania
Ciasto rzeszowiak – jak zrobić?
- Ciasto: Wszystkie składniki wyrobić, uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wyłożyć do blaszki 24x40cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180st.C około 15 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
- Na wystudzony spód nałożyć wzdłuż dłuższego boku pasek masy orzechowej.
- Koło niego pasek masy makowej i znów orzechowej i makowej.
- Na wierzch wyłożyć masę serową. Ciasto przykryć folią aluminiową. Piec w 170st.C około 60 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
- Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Ciasto Rzeszowiak – dodatkowe informacje
Słowa kluczowe: rzeszowiak przepis, ciasto rzeszowiak przepis, ciasto wz ewa wachowicz, placek rzeszowiak, wuzetka przepis ewa wachowicz, ciasto rzeszowiak, rzeszowiaka
Porady:
1. Polecam przed pieczeniem przykryć ciasto folią aluminiową i piec w ten sposób 30 minut, a następnie zdjąć folię i piec resztę czasu, tak aby ciasto nie spiekło się za szybko.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto rumowe
Następny przepis: Ciasto snikers z miodowymi orzeszkami solonymi