Ciasto rabarbarowo- truskawkowe
Ciesz się sezonem na truskawki i rabarbar przygotowując to wspaniałe ciasto rabarbarowo-truskawkowe. To ciasto to prawdziwa uczta dla miłośników owocowych wypieków. Idealna kombinacja kwaśnego rabarbaru i słodkich truskawek sprawdza się doskonale, tworząc harmonię smaków, której po prostu nie można zignorować. Dodatkowo, miękki i wilgotny biszkopt w połączeniu z chrupiącym crumble na wierzchu, przynosi różnorodność tekstur, które uczynią każdy kęs jeszcze bardziej satysfakcjonującym. Ciasto rabarbarowo-truskawkowe to doskonały pomysł na letni deser, który z pewnością zachwyci wszystkich na rodzinnych spotkaniach czy przyjęciach.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Składniki na kruszonkę:
- -115g masła (roztopionego)
- -160g brązowego cukru
- -1/4 łyżeczki soli
- -160g mąki pszennej
- Składniki na ciasto:
- -225g świeżego rabarbaru
- -225g świeżych truskawek
- -1.5 łyżki stołowej brązowego cukru
- -200g mąki pszennej
- -1 łyżeczka proszku do pieczenia
- -1/2 łyżeczki soli
- -170g masła w temperaturze pokojowej
- -140g cukru pudru
- -2 duże jajka
- -1 łyżeczke ekstraktu z wanilii
Ciasto rabarbarowo-truskawkowe – jak zrobić?
-
1.
Rozmiary formy do pieczenia: kwadratowa 23cmX23cm
Truskawki i rabarbar umyć i osuszyć. Truskawki pokroić w plasterki o szerokości 0,5 cm, a rabarbar pokroić na szerokość ok. 1 cm.
Piekarnik rozgrzać do 175C. Formę wysmarować masłem a następnie wyłożyć papierem do pieczenia. -
2.
Kruszonka:
Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Wlać roztopione masło i wyrobić kruszonkę. -
3.
Ciasto:
W misce wymieszać pokrojony rabarbar, truskawki z 50g mąki i 1.5 łyżki stołowej cukru. Odstawić.
W drugiej misce przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Nie przerywając miksowania dodawać stopniowo po jednym jajku i ekstrakt z wanilii. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo wymieszaną wcześniej mąkę(150g) z proszkiem i solą. Miksować do połączenia się składników. -
4.
Ciasto przełożyć do formy i wyrównać. Truskawki i rabarbar wymieszany z mąką rozłożyć na cieście. Całość posypać przygotowaną wcześniej kruszonką. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 50-55 min (do tzw. suchego patyczka). Wystudzić. Podawać z lodami lub bitą śmietaną. Smacznego! 🙂
Porady – Ciasto rabarbarowo- truskawkowe – dodatkowe informacje
Jeżeli nie macie truskawek spokojnie można dodać rabarbar podwajając jego ilość lub odwrotnie. Polecam baardzo.