Ciasto ,,Puszek ” siostry Anastazji
Składniki:
- Na biszkopt:
4 jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki mąki ziemniaczanej
2 małe łyżeczki proszku do pieczenia
- Na chrupkę migdałową:
15 dag płatków migdałowych
7 i pół dag cukru
7 i pół dag masła lub margaryny
2 łyżki mleka
1 łyżka płynnego miodu prawdziwego
- Na krem śmietankowy jasny:
200 ml zimnego mleka
1 śmietana typu ,,śnieżka”
1 łyżka żelatyny spożywczej
3 łyżki gorącej wody
- Na krem śmietankowy ciemny:
200 ml zimnego mleka
1 śmietana typu ,,śnieżka”
1 łyżka żelatyny spożywczej
3 łyżki gorącej wody
2 kopiaste łyżki ciemnego kakao
- Dodatkowo:
1 puszka masy kajmakowej ( 40 dag )
5 dag gorzkiej czekolady
około 20 sztuk okrągłych biszkoptów
Ciasto „puszek” siostry Anastazji – jak zrobić?
- Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony i studzimy. Na zimny biszkopt rozsmarowujemy masę kajmakową.
- Chrupka migdałowa: Miód, cukier, masło lub margarynę oraz mleko przekładamy do garnka i zagotowujemy, gdy składniki się rozpuszczą i połączą wsypujemy płatki migdałowe i chwilę smażymy cały czas mieszając. Następnie masę migdałową studzimy od czasu do czasu mieszając. Gdy będzie zimna, ale nie całkowicie zastygnięta wykładamy ją równomiernie na kajmak.
- Masa śmietankowa jasna: Śmietanę typu „Śnieżka” ubijamy z zimnym mlekiem na puszystość. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy, powinna być płynna, bez grudek i letnia. Następnie wlewamy ją do ubitej śmietanki i dokładnie ubijamy. Śmietankę wykładamy równomiernie na masę migdałową, a na śmietankę w równych rzędach biszkopty.
- Masa śmietankowa ciemna: Śmietanę typu „Śnieżka” ubijamy z zimnym mlekiem na puszystość. Dodajemy kakao i dokładnie ubijamy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy, powinna być płynna, bez grudek i letnia. Następnie wlewamy ją do ubitej śmietanki i dokładnie ubijamy. Śmietankę wykładamy równomiernie na biszkopty.
- Dekoracja i chłodzenie: Czekoladę ścieramy na tarce, następnie posypujemy nią obficie wierzch ciasta. Tak wykonane ciasto wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub całą noc.
- Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. Smacznego życzę.
Ciasto „Puszek” siostry Anastazji – dodatkowe informacje
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 16 sporych kawałków.
Blaszka do pieczenia o wymiarach około 21 cm x 25 cm.
Zamiast śmietan typu Śnieżek można użyć śmietanki kremówki 30 %.