Ciasto ptasie mleczko na mleku skondensowanym z galaretką-ciasto pianka

Ciasto ptasie mleczko na mleku skondensowanym z galaretką-ciasto pianka

Ptasie mleczko to popularna słodka przekąska znana i kochana przez wiele pokoleń Polaków. Jednak mało kto wie, że można zrobić je samodzielnie w domu, korzystając z mleka skondensowanego. Taki domowy przepis na ptasie mleczko miejsce na next level, dodając do niego twist w postaci kolorowej galaretki. Dzięki temu, mamy nie tylko pyszne, ale i efektownie wyglądające ciasto, które sprawi wrażenie na każdym. Takie tęczowe ciasto z mleka skondensowanego i galaretek może stać się hitem każdej domowej imprezy. Jednak nie jest to typowy placek, a lekka i puszysta pianka, która rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • Przepis na dużą blaszkę o wymiarach około 25x35cm
  • BISZKOPT (można pominąć i wykorzystać okrągłe biszkopty)
  • – 3 jajka
  • – 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • – 6 łyżek oleju
  • – 6 łyżek wody
  • – płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • – 0,5 szklanki cukru
  • WARSTWA I
  • – 1 galaretka malinowa
  • – 400ml wrzątku
  • – 1 łyżka żelatyny
  • – 2 łyżki cukru pudru (płaskie)
  • – 200ml mleka skondensowanego niesłodzonego (ja użyłam mleka w kartoniku, ale może też być z puszki)
  • WARSTWA II
  • – 1 galaretka agrestowa
  • – 400ml wrzątku
  • – 1 łyżka żelatyny
  • – 2 łyżki cukru pudru (płaskie)
  • – 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • DODATKOWO
  • – 2 galaretki malinowe
  • – 750 ml wrzątku

Ciasto ptasie mleczko na mleku skondensowanym z galaretką-ciasto pianka – jak zrobić?

  1. Na początek upieczemy biszkopt. Jest on tylko z 3 jajek, ponieważ ma być cienki. Jajka ucieramy z cukrem na jasną masę, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej i wodę. Wszystko miksujemy. Powstałe ciasto dajemy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10-15 minut w temp 180 stopni. Biszkopt studzimy.
  2. Następnie do miski dajemy 400ml wrzątku, łyżkę żelatyny i galaretkę malinową. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia, studzimy. Gdy galaretka zacznie powoli gęstnieć do miski dajemy 200ml schłodzonego mleka skondensowanego niesłodzonego i ubijamy je chwilę aż zgęstnieje i zwiększy objętość, dodajemy cukier puder i miksujemy. Następnie wlewamy gęstniejącą galaretkę i wszystko miksujemy. Powstałą masę wylewamy na biszkopt. Wstawiamy do lodówki by masa stężała na około 20 minut.
  3. Po tym czasie przygotowujemy drugą warstwę-agrestową. Robimy to identycznie jak pierwszą, czyli galaretkę z żelatyną zalewamy 400ml wrzątku, studzimy. Mleko skondensowane ubijamy, dodajemy cukier puder i gęstniejącą galaretkę. Wylewamy na warstwę malinową.
  4. Odkładamy do lodówki do stężenia. Do miski dajemy 2 galaretki malinowe i 750ml wrzątku. Mieszamy i odkładamy do lekkiego stężenia. Lekko tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto. Ciasto powinno postać w lodówce kilka godzin i gotowe.

Słowa kluczowe: ptasie mleczko z galaretki i mleka, ciasto tęczowe z galaretek i mleka skondensowanego, kolorowa galaretka z mlekiem skondensowanym, ptasie mleczko przepis z mleka skondensowanego, ptasie mleczko z mleka, ciasto z mlekiem skondensowanym i galaretką, ciasto pianka z mleka skondensowanego, ciasto ptasie mleczko z mleka skondensowanego, ptasie mleczko z galaretki i mleka skondensowanego, pianka z galaretki i mleka, ptasie mleczko z mleka skondensowanego słodzonego, ptasie mleczko placek, ptasie mleczko z mleka skondensowanego.

Porady – dodatkowe informacje

Smaki galaretek mogą być dowolne, ja wykorzystałam malinową i agrestową. Na górną warstwę można dodać owoce.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: pomysłowe ciasto z pierniczkami
Następny przepis: CIASTO PTYŚ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode