Ciasto ptasie mleczko na mleku skondensowanym z galaretką-ciasto pianka
Ptasie mleczko to popularna słodka przekąska znana i kochana przez wiele pokoleń Polaków. Jednak mało kto wie, że można zrobić je samodzielnie w domu, korzystając z mleka skondensowanego. Taki domowy przepis na ptasie mleczko miejsce na next level, dodając do niego twist w postaci kolorowej galaretki. Dzięki temu, mamy nie tylko pyszne, ale i efektownie wyglądające ciasto, które sprawi wrażenie na każdym. Takie tęczowe ciasto z mleka skondensowanego i galaretek może stać się hitem każdej domowej imprezy. Jednak nie jest to typowy placek, a lekka i puszysta pianka, która rozpływa się w ustach.
admin
Składniki:
- Przepis na dużą blaszkę o wymiarach około 25x35cm
- BISZKOPT (można pominąć i wykorzystać okrągłe biszkopty)
- – 3 jajka
- – 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- – 6 łyżek oleju
- – 6 łyżek wody
- – płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- – 0,5 szklanki cukru
- WARSTWA I
- – 1 galaretka malinowa
- – 400ml wrzątku
- – 1 łyżka żelatyny
- – 2 łyżki cukru pudru (płaskie)
- – 200ml mleka skondensowanego niesłodzonego (ja użyłam mleka w kartoniku, ale może też być z puszki)
- WARSTWA II
- – 1 galaretka agrestowa
- – 400ml wrzątku
- – 1 łyżka żelatyny
- – 2 łyżki cukru pudru (płaskie)
- – 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
- DODATKOWO
- – 2 galaretki malinowe
- – 750 ml wrzątku
Ciasto ptasie mleczko na mleku skondensowanym z galaretką-ciasto pianka – jak zrobić?
- Na początek upieczemy biszkopt. Jest on tylko z 3 jajek, ponieważ ma być cienki. Jajka ucieramy z cukrem na jasną masę, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej i wodę. Wszystko miksujemy. Powstałe ciasto dajemy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10-15 minut w temp 180 stopni. Biszkopt studzimy.
- Następnie do miski dajemy 400ml wrzątku, łyżkę żelatyny i galaretkę malinową. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia, studzimy. Gdy galaretka zacznie powoli gęstnieć do miski dajemy 200ml schłodzonego mleka skondensowanego niesłodzonego i ubijamy je chwilę aż zgęstnieje i zwiększy objętość, dodajemy cukier puder i miksujemy. Następnie wlewamy gęstniejącą galaretkę i wszystko miksujemy. Powstałą masę wylewamy na biszkopt. Wstawiamy do lodówki by masa stężała na około 20 minut.
- Po tym czasie przygotowujemy drugą warstwę-agrestową. Robimy to identycznie jak pierwszą, czyli galaretkę z żelatyną zalewamy 400ml wrzątku, studzimy. Mleko skondensowane ubijamy, dodajemy cukier puder i gęstniejącą galaretkę. Wylewamy na warstwę malinową.
- Odkładamy do lodówki do stężenia. Do miski dajemy 2 galaretki malinowe i 750ml wrzątku. Mieszamy i odkładamy do lekkiego stężenia. Lekko tężejącą galaretkę wykładamy na ciasto. Ciasto powinno postać w lodówce kilka godzin i gotowe.
Słowa kluczowe: ptasie mleczko z galaretki i mleka, ciasto tęczowe z galaretek i mleka skondensowanego, kolorowa galaretka z mlekiem skondensowanym, ptasie mleczko przepis z mleka skondensowanego, ptasie mleczko z mleka, ciasto z mlekiem skondensowanym i galaretką, ciasto pianka z mleka skondensowanego, ciasto ptasie mleczko z mleka skondensowanego, ptasie mleczko z galaretki i mleka skondensowanego, pianka z galaretki i mleka, ptasie mleczko z mleka skondensowanego słodzonego, ptasie mleczko placek, ptasie mleczko z mleka skondensowanego.
Porady – dodatkowe informacje
Smaki galaretek mogą być dowolne, ja wykorzystałam malinową i agrestową. Na górną warstwę można dodać owoce.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: pomysłowe ciasto z pierniczkami
Następny przepis: CIASTO PTYŚ