Ciasto przekładane masa budyniową ,serową z wkładką truskawkową
Ciasto przekładane masą budyniową, serową z wkładką truskawkową to wyjątkowy deser, który zachwyci wszystkich wielbicieli słodkości. Delikatne, puszyste ciasto przełożone aksamitną masą budyniową i serową stanowi doskonałe tło dla intensywnego smaku dojrzałych truskawek. To przepis idealny na letnie popołudnia, kiedy chcemy cieszyć się sezonowymi owocami. Dzięki kombinacji budyniu, sera i truskawek, ciasto zyskuje bogactwo smaku oraz atrakcyjny wygląd. Każdy kęs dostarcza niezapomnianych doznań smakowych, a przy tym ciasto nie jest zbyt słodkie. Pamiętajmy, że kluczem do sukcesu jest użycie świeżych, aromatycznych truskawek.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1. Biszkopt kakaowy:
- 5 jaj
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżeczki kakao
- 2. Biszkopt jasny:
- 5 jaj
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3. Masa serowa:
- 50 dkg zmielonego twarogu
- 3 łyzki cukru pudru
- 1 budyń śmietankowy
- 4 jajka
- 15 dag margaryny
- 4. Masa budyniowa:
- 1/2 litra mleka
- 2 budynie waniliowe
- 1 cukier waniliowy
- 4 łyżki cukru kryształu
- 1 kostka masła
- 5. Wkładka truskawkowa:
- 1kg truskawek – u mnie mrożone
- 2 łyżki cukru
- 2 galaretki truskawkowe
- 1 budyn
- woda
- oraz do dekoracji,
- płynna polewa czekoladowa i kolorowe cukierki
Ciasto przekładane masa budyniową ,serową z wkładką truskawkową – jak zrobić?
-
Biszkopt ciemny:
Biszkopt ciemny: białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia na końcu kakao i lekko wymieszać.
Wylać do natłuszczonej blaszki i i piec w temp.180 stopni ok. 35 min.
- Podobnie upiec biszkopt jasny.
-
Masa serowa:
Masło utrzeć z cukrem i jajkami. Stopniowo dodawać zmielony twaróg i budyń w proszku. Masę przelać do natłuszczonej blachy i piec około 30 minut. Ostudzić. -
Masa budyniowa:
Z mleka,cukrów oraz budyniu w proszku ugotować budyń. Nastepnie utrzeć masło i połączyć z przestudzonym budyniem. -
Wkladka truskawkowa:
Do garnka wlać troche wody, dodać zamrożone truskawki i cukier. Zagotować a następnie podusić. Ponownie zagotować, dodać galaretki i wymieszać. Budyń rozcieńczyć w wodzie, dodać do masy. Chwilę gotować. Odstawić, do momentu az zacznie gestniec. - Przełożenie ciasta: Biszkopt ciemny- troche masy budyniowej- wkładka serowa- masa budyniowa – tężejąca masa truskawkowa – biszkopt jasny- dekoracja.
Ciasto schłodzić, smacznego:)
Porady – dodatkowe informacje
duża blacha
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: pomysłowe ciasto z pierniczkami
Następny przepis: CIASTO PTYŚ