ciasto Pijak

ciasto Pijak

Nowy przepis na ciasto Pijak to kwintesencja radosnego ducha moich kulinarnych eksperymentów – uosobienie wielowarstwowej harmonii smaków i rozkoszy dla podniebienia. To ciasto to amalgamat aromatycznego biszkoptu nasączonego alkoholem, puszystego kremu budyniowego i chrupiących dodatków. Czerpiąc garściami z tradycji wypieków domowych, stworzyłam recepturę, która zadowoli zarówno miłośników cięższych smaków, jak i tych, którzy szukają w cukiernictwie lekkości i subtelności. Idealne na rodzinne spotkania, imprezy i wszelkiego rodzaju okazje do świętowania. Przygotowanie tego ciasta zasługuje na chwilę poświęcenia, a rezultat na pewno Was zachwyci. Zapraszam do wypróbowania przepisu na ciasto Pijak – smakuje jak moje najpiękniejsze wypieki.

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
  • 4 jaja
  • 4 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej
  • 4 kopiaste łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • Ciasto makowo-kokosowe:
  • 6 białek
  • 150 gramów suchego maku
  • 150 gramów wiórków kokosowych
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • Krem budyniowy:
  • 2 paczuszki budyniu waniliowego bez cukru (każda po około 40 gramów)
  • 0,5 litra mleka
  • 6 żółtek
  • 250 gramów masła lub masła roślinnego
  • 9 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 płaska łyżka maki ziemniaczanej
  • Dodatkowo:
  • alkohol, wg uznania (użyłam 450 ml pigwówki)
  • 500 gramów dżemu lub konfitury z czarnej porzeczki
  • 150 gramów herbatników typu petitki
  • POLEWA CZEKOLADOWA
  • dekoracje na wierzch (u mnie wiórki kokosowe i migdały)

Ciasto „pijak” – jak zrobić?

  1. Najpierw zabieramy się za biszkopt.
  2. Czas na ciasto makowo-kokosowe.
    • Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, wsypujemy cukry, miksujemy do uzyskania szklistej bezy. potem partiami wsypujemy mak i kokos, mieszamy delikatnie do połączenia składników, robimy to za pomocą np drewnianej łyżki.
    • Blaszke o wymirach 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około 35 minut, do suchego patyczka, ciasto wyjmujemy z piekarnika, schładzamy.
      • Masa budyniowa.
        • Z 0,5 litra mleka odlewamy 0,5 szklanki, dodajemy przemieszane żółtka, wsypujemy proszek budyniowy i make ziemniaczaną, miksujemy do połączenia składników.
        • Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami, kiedy zawrze wlewamy przygotowana miksturę żółtkowo- budyniową i energicznie mieszając zagotowujemy do zgęstnienia jak tradycyjny budyń.
    • Masę schładzamy.
      • Masło w temperaturze pokojowej miksujemy na puch, następnie stopniowo dodajemy po łyżce budyniu, całość ucieramy do połączenia składników.
      • Wreszcie składamy ciasto.
        • Na dno blachy wkładamy blat biszkoptowy, który ponczujemy wódką wg uznania, wiadomo, nie przesadźmy, gdyż ciasto po prostu nam się „rozejdzie”.
        • Biszkopt smarujemy 3/4 słoiczka dżemu porzeczkowego.
        • Następnie przykrywamy ciastem makowo-kokosowym lekko dociskając. Ciasto nasączamy znów alkoholem, obficie, kokos i mak przyjmą sporo płynu ;-).
        • Wierzch ciasta smarujemy pozostałą częścią dżemu porzeczkowego.
        • Na dżem wykładamy krem budyniowy, wygładzamy go delikatnie.
        • Na budyń rozkładamy herbatniki, które znów obficie ponczujemy alkoholem.
        • Przygotowujemy polewę czekoladową, dekorujemy ciasto.
        • Wypiek wkładamy do lodówki na kilka, kilkanaście godzin.

Gotowe ciasto „pijak” możesz znaleźć na stronie mojewypieki.com.

Porady – dodatkowe informacje

Zamiast masy budyniowej możemy użyć gotowego kremu karpatkowego.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto piernikowe z masą ubijaną na parze
Następny przepis: Ciasto pijak ze śliwkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode