ciasto Pijak
Nowy przepis na ciasto Pijak to kwintesencja radosnego ducha moich kulinarnych eksperymentów – uosobienie wielowarstwowej harmonii smaków i rozkoszy dla podniebienia. To ciasto to amalgamat aromatycznego biszkoptu nasączonego alkoholem, puszystego kremu budyniowego i chrupiących dodatków. Czerpiąc garściami z tradycji wypieków domowych, stworzyłam recepturę, która zadowoli zarówno miłośników cięższych smaków, jak i tych, którzy szukają w cukiernictwie lekkości i subtelności. Idealne na rodzinne spotkania, imprezy i wszelkiego rodzaju okazje do świętowania. Przygotowanie tego ciasta zasługuje na chwilę poświęcenia, a rezultat na pewno Was zachwyci. Zapraszam do wypróbowania przepisu na ciasto Pijak – smakuje jak moje najpiękniejsze wypieki.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Biszkopt jasny:
- 4 jaja
- 4 kopiaste łyżki mąki pszennej tortowej
- 4 kopiaste łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Ciasto makowo-kokosowe:
- 6 białek
- 150 gramów suchego maku
- 150 gramów wiórków kokosowych
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- Krem budyniowy:
- 2 paczuszki budyniu waniliowego bez cukru (każda po około 40 gramów)
- 0,5 litra mleka
- 6 żółtek
- 250 gramów masła lub masła roślinnego
- 9 łyżek cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 płaska łyżka maki ziemniaczanej
- Dodatkowo:
- alkohol, wg uznania (użyłam 450 ml pigwówki)
- 500 gramów dżemu lub konfitury z czarnej porzeczki
- 150 gramów herbatników typu petitki
- POLEWA CZEKOLADOWA
- dekoracje na wierzch (u mnie wiórki kokosowe i migdały)
Ciasto „pijak” – jak zrobić?
- Najpierw zabieramy się za biszkopt.
- Czas na ciasto makowo-kokosowe.
- Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, wsypujemy cukry, miksujemy do uzyskania szklistej bezy. potem partiami wsypujemy mak i kokos, mieszamy delikatnie do połączenia składników, robimy to za pomocą np drewnianej łyżki.
- Blaszke o wymirach 25×35 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około 35 minut, do suchego patyczka, ciasto wyjmujemy z piekarnika, schładzamy.
- Masa budyniowa.
- Z 0,5 litra mleka odlewamy 0,5 szklanki, dodajemy przemieszane żółtka, wsypujemy proszek budyniowy i make ziemniaczaną, miksujemy do połączenia składników.
- Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrami, kiedy zawrze wlewamy przygotowana miksturę żółtkowo- budyniową i energicznie mieszając zagotowujemy do zgęstnienia jak tradycyjny budyń.
- Masa budyniowa.
- Masę schładzamy.
- Masło w temperaturze pokojowej miksujemy na puch, następnie stopniowo dodajemy po łyżce budyniu, całość ucieramy do połączenia składników.
- Wreszcie składamy ciasto.
- Na dno blachy wkładamy blat biszkoptowy, który ponczujemy wódką wg uznania, wiadomo, nie przesadźmy, gdyż ciasto po prostu nam się „rozejdzie”.
- Biszkopt smarujemy 3/4 słoiczka dżemu porzeczkowego.
- Następnie przykrywamy ciastem makowo-kokosowym lekko dociskając. Ciasto nasączamy znów alkoholem, obficie, kokos i mak przyjmą sporo płynu ;-).
- Wierzch ciasta smarujemy pozostałą częścią dżemu porzeczkowego.
- Na dżem wykładamy krem budyniowy, wygładzamy go delikatnie.
- Na budyń rozkładamy herbatniki, które znów obficie ponczujemy alkoholem.
- Przygotowujemy polewę czekoladową, dekorujemy ciasto.
- Wypiek wkładamy do lodówki na kilka, kilkanaście godzin.
Gotowe ciasto „pijak” możesz znaleźć na stronie mojewypieki.com.
Porady – dodatkowe informacje
Zamiast masy budyniowej możemy użyć gotowego kremu karpatkowego.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto piernikowe z masą ubijaną na parze
Następny przepis: Ciasto pijak ze śliwkami