Ciasto pijak ze śliwkami

Ciasto pijak ze śliwkami

Ciasto pijak ze śliwkami to doskonały deser dla miłośników klasycznych, domowych wypieków. Wyjątkowy, delikatny smak wynikający z połączenia soczystych śliwek i mocnego alkoholu sprawia, że ciasto będzie smakować nie tylko łasuchom, ale także dorosłym poszukującym nietypowych deserów. Jest to propozycja na słodki poczęstunek podczas spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Ciasto pijak ze śliwkami to wykwintnym połączenie aromatów, które potrafi zaskoczyć nawet najbardziej wymagających smakoszy. Czy jesteś gotów odkryć ten niepowtarzalny smak?

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 24×36
  • Na biszkopt ciemny:
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju
  • Na biszkopt makowo – kokosowy:
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki suchego maku
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • Na krem:
  • 0,5 l mleka + 200 ml
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
  • 3/4 szklanki cukru
  • 250 g miękkiego masła
  • Na polewę:
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • Dodatkowo:
  • 250 ml wódki
  • 200 g śliwki suszonej kalifornijskiej
  • 1 słoiczek powideł śliwkowych
  • opakowanie okrągłych biszkoptów

Ciasto pijak ze śliwkami – jak zrobić?

  1. Śliwki namoczyć w wódce i odstawić na kilka godzin. Odcedzić (przy czym zachować alkohol) i pokroić w drobną kostkę.
  2. Ugotować budynie. W garnku zagotować 0,5 l mleka z dodatkiem cukru, budynie rozrobić w dodatkowych 200 ml. Wlewać do gotującego się mleka cienkim strumieniem. Podczas gotowania budyń dość intensywnie mieszać – nie mogą powstać grudki, budyń ma być gładki. Odstawić do wystudzenia.
  3. Przygotować biszkopt ciemny. Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać olej, zmiksować, wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao – miksować na średnich obrotach do czasu połączenia składników. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 25 minut (do czasu aż brzegi biszkoptu zaczną odstawać od blaszki). Wystudzić.
  4. W trakcie pieczenia ciemnego biszkoptu przygotować makowo – kokosowy (pieczemy go w blaszce o tych samych wymiarach). Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę i dodajemy do niej mak, wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia. Delikatnie mieszamy, wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 25 – 30 minut. Studzimy.
  5. Przygotować krem. Masło utrzeć na puch mikserem. Następnie, cały czas ucierając, dodawać do niego partiami budyń. Całość utrzeć na gładką masę.
    Krem podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać pokrojone śliwki i wymieszać.
  6. Przełożyć ciasto. Na ciemny biszkopt wyłożyć powidła i równomiernie rozsmarować na całej powierzchni.
    Następnie wyłożyć krem bez dodatku śliwek. Przykryć biszkoptem makowo – kokosowym.
    Na ten biszkopt wyłożyć krem ze śliwką i równo rozsmarować.
  7. Biszkopty maczać w wódce i układać w równych rzędach na kremie ze śliwką.
    Przygotować polewę. Składniki na polewę przełożyć do małego rondelka – rozpuścić cały czas mieszając, jednak nie doprowadzać do wrzenia.
    Lekko przestudzoną polewą polać ciasto i odstawić w chłodne miejsce.

Ciasto pijak ze śliwkami – dodatkowe informacje

Ciasto pijak ze śliwkami smakuje najlepiej na drugi dzień.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: ciasto Pijak
Następny przepis: Ciasto/placek ze śliwkami i kruszonką (ekspresowe)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode