Ciasto piernikowe z masą ubijaną na parze

Ciasto piernikowe z masą ubijaną na parze

To ciasto to prawdziwa uczta dla podniebienia. Oto przepisy na idealne ciasto piernikowe, które będzie sztandarem każdego spotkania. Wymaga to trochę więcej pracy niż standardowy deser, ale wynik końcowy jest tego warty. Delikatne ciasto piernikowe połączone z aksamitną masą ubijaną na parze to niezapomniane połączenie smaków. Oryginalne ubijanie żółtek i białek na parze daje kulinarne doznanie jakiego jeszcze nie mieliście. Biszkopt, który jest ubijany na parze, jest niezwykle puszysty. Ubijanie na parze to tradycyjna technika, która dodaje deserom niesamowitej lekkości i jedwabistej struktury. Warto spróbować tej niezwykłej metody.

Składniki:

  • Ciasto:
    – 6 jajek
    – 250 g masła
    – szklanka cukru
    – pół szklanki mleka
    – 3 łyżki kakao
    – 2 szklanki mąki
    – łyżka przyprawy do piernika
    – łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa jasna:
    – 2 jajka
    – 5 łyżek cukru
    – 200 g masła (w temperaturze pokojowej)
    – opcjonalnie łyżka spirytusu lub innego alkoholu
  • Masa ciemna:
    – 250 g serka mascarpone
    – 2 łyżki nutelli

Ciasto piernikowe z masą ubijaną na parze – jak zrobić?

  1. Wymiary formy to 33×24 cm.

    Masło roztopić z cukrem. Dodać do niego mleko i kakao. Podgrzewać do połączenia składników i pozostawić do wystudzenia. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka połączyć z wystudzoną masą kakaową. Ubić białka, przesiać do nich mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawę do piernika. Wszystko dokładnie wymieszać. Do piany dodać masę kawową i wymieszać łyżką. Ciasto piec około 35-40 minut w 180°C. Gotowe wystudzić i przeciąć na pół.
  2. Moczyć biszkopt na parze. Zagotować wodę w garnku. Do metalowej lub szklanej miski wbić jajka i dodać cukier. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień do minimum, ułożyć na garnku miskę i zacząć ubijać masę (mikserem na średnich obrotach). Ubijać, aż zbieleje, będzie puszysta i bardzo ciepła. Gotową masę pozostawić do wystudzenia (co jakiś czas należy ją przemieszać, aby stygła równomiernie). W misce utrzeć masło do białości i dodać do niego stopniowo wystudzoną masę jajeczną. W tym można dodać alkohol do masy. Całość utrzeć do połączenia składników.
  3. Mascarpone ucieramy z nutellą.
  4. Ciasto posmarować jasną masę i przykryć górnym blatem. Górę posmarować ciemną masą. Odstawić w zimne miejsce do stężenia.

Smacznego 😉

Ciasto piernikowe z masą ubijaną na parze – dodatkowe informacje

Do dekoracji tego ciasta możesz użyć namoczonych przez całą noc w rumie rodzynek i pokrojonych suszonych śliwek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto piernikowe z cukrową posypką
Następny przepis: ciasto Pijak

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode