Ciasto piernikowe z cukrową posypką
Piernik to słodkość, która od lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Idealnie komponuje się z kubkiem ciepłej herbaty w chłodne, zimowe wieczory. Dzisiejszy przepis na ciasto piernikowe z cukrową posypką stanowi niebanalną odmianę klasycznego ciasta. Dzięki delikatnej posypce, każdy kęs staje się prawdziwym, słodkim doznaniem. Wykorzystanie posypki do pierników dodaje ciastu niepowtarzalnego charakteru i nieco zaskakuje swoim smakiem. Przygotowanie go nie jest skomplikowane, a efekt końcowy z pewnością zadowoli wszystkich miłośników cudownych, aromatycznych wypieków. Przyda się on również jako smaczny prezent na święta. Zatem zapraszam do kuchni!
Składniki:
- Na ciasto:
- 3 jajka
- 20 dag masła lub margaryny
- 150 ml cukru
- 2 łyżki miodu prawdziwego
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Dodatkowo:
- 2 łyżki posypki cukrowej (u mnie świąteczne gwiazdki)
Ciasto piernikowe z cukrową posypką – jak zrobić?
- Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i miodem na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i ucieramy, na koniec wsypujemy przyprawę do piernika i ponownie dokładnie ucieramy.
- Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Wierzch ciasta posypujemy posypką cukrową. Wierzch ciasta posypujemy posypką cukrową.
- Ciasto pieczemy w temperaturze 180 minut do zrumienienia przez około 50 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.
- Upieczone ciasto dokładnie studzimy i kroimy w plastry.
- Podajemy i smacznego życzę.
Ciasto piernikowe z cukrową posypką – dodatkowe informacje
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Foremka keksówka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Można użyć dowolnej posypki do pierników.
Tagi
admin
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto Paznokcie''
Następny przepis: Ciasto piernikowe z dżemem