Ciasto piernikowe z cukrową posypką

Ciasto piernikowe z cukrową posypką

Piernik to słodkość, która od lat cieszy się niesłabnącą popularnością. Idealnie komponuje się z kubkiem ciepłej herbaty w chłodne, zimowe wieczory. Dzisiejszy przepis na ciasto piernikowe z cukrową posypką stanowi niebanalną odmianę klasycznego ciasta. Dzięki delikatnej posypce, każdy kęs staje się prawdziwym, słodkim doznaniem. Wykorzystanie posypki do pierników dodaje ciastu niepowtarzalnego charakteru i nieco zaskakuje swoim smakiem. Przygotowanie go nie jest skomplikowane, a efekt końcowy z pewnością zadowoli wszystkich miłośników cudownych, aromatycznych wypieków. Przyda się on również jako smaczny prezent na święta. Zatem zapraszam do kuchni!

Składniki:

  • Na ciasto:
  • 3 jajka
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 150 ml cukru
  • 2 łyżki miodu prawdziwego
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • 2 łyżki posypki cukrowej (u mnie świąteczne gwiazdki)

Ciasto piernikowe z cukrową posypką – jak zrobić?

  1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i miodem na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i ucieramy, na koniec wsypujemy przyprawę do piernika i ponownie dokładnie ucieramy.
  2. Ciasto przekładamy do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm. Wierzch ciasta posypujemy posypką cukrową. Wierzch ciasta posypujemy posypką cukrową.
  3. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 minut do zrumienienia przez około 50 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.
  4. Upieczone ciasto dokładnie studzimy i kroimy w plastry.
  5. Podajemy i smacznego życzę.

Ciasto piernikowe z cukrową posypką – dodatkowe informacje

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Foremka keksówka o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.

Można użyć dowolnej posypki do pierników.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto Paznokcie''
Następny przepis: Ciasto piernikowe z dżemem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode