ciasto Pani Marzeny (jabłkowo-kokosowe z chałwą)

ciasto Pani Marzeny (jabłkowo-kokosowe z chałwą)

Witaj w domu smaków, gdzie Pani Marzena rzuca czarodziejskie zaklęcia w kuchni. Jej specjalność, jabłkowo-kokosowe ciasto z chałwą to połączenie egzotyki z osobistym, polskim dotykiem. Wyobraź sobie delikatne, wilgotne ciasto, pełne kuszących aromatów jabłek i kokosu, urozmaicone słodyczą chałwy, której smak przeniesie Cię do orientalnych krain. Przepis to esencja ciepłych dni, kiedy dojrzałe jabłka same spadają z drzew. Wykorzystaj ten sezonowy skarb i upiecz ciasto Pani Marzeny, aby rozkoszować się nim w chłodne wieczory przy filiżance gorącej herbaty. Przepis skrywa w sobie prostotę wykonania i niebanalne połączenie smaków. Zapraszam do odkrywania tajemnic ciasta Pani Marzeny.

Składniki:

  • ciasto:
  • 7 jajek
  • 1 kostka margaryny (lub 250 g masła)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru
  • wkładka kokosowa:
  • 10 dag drobnego kokosu
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • wkładka jabłkowa:
  • 1 kg słodkich jabłek
  • cynamon
  • polewa chałwowa:
  • 10 dag masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki mleka
  • 1 średni batonik chałwy waniliowej (100 g)

Ciasto pani Marzeny (jabłkowo-kokosowe z chałwą) – jak zrobić?

  1. 1.
    Margarynę (masło) utrzeć na puch z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ucierać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i pianę ubitą z białek. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać jasną część ciasta do formy.
  2. 2.
    Wkładka kokosowa:
    Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać kokos. Powstałą masę rozsmarować na jasnym cieście.
    Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć nadmiar soku i wymieszać z cynamonem. Wyłożyć na warstwę kokosu.
    Na wierzch rozsmarować ciemne ciasto. Piec około 45 minut w 180*C.
  3. 3.
    Polewa:
    Masło rozpuścić z cukrem i mlekiem, dodać pokruszoną chałwę, mieszać do otrzymania gładkiej polewy. Polać ostudzone ciasto, odstawić do zastygnięcia.

xxxx – dodatkowe informacje

Blaszka 29*34 cm


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto owsiano-kokosowe z jabłkami
Następny przepis: Ciasto Papa Smerf

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode