ciasto Pani Marzeny (jabłkowo-kokosowe z chałwą)
Witaj w domu smaków, gdzie Pani Marzena rzuca czarodziejskie zaklęcia w kuchni. Jej specjalność, jabłkowo-kokosowe ciasto z chałwą to połączenie egzotyki z osobistym, polskim dotykiem. Wyobraź sobie delikatne, wilgotne ciasto, pełne kuszących aromatów jabłek i kokosu, urozmaicone słodyczą chałwy, której smak przeniesie Cię do orientalnych krain. Przepis to esencja ciepłych dni, kiedy dojrzałe jabłka same spadają z drzew. Wykorzystaj ten sezonowy skarb i upiecz ciasto Pani Marzeny, aby rozkoszować się nim w chłodne wieczory przy filiżance gorącej herbaty. Przepis skrywa w sobie prostotę wykonania i niebanalne połączenie smaków. Zapraszam do odkrywania tajemnic ciasta Pani Marzeny.
Piotr Zieliński
Składniki:
- ciasto:
- 7 jajek
- 1 kostka margaryny (lub 250 g masła)
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1 szklanka cukru
- wkładka kokosowa:
- 10 dag drobnego kokosu
- 4 białka
- 1 szklanka cukru
- wkładka jabłkowa:
- 1 kg słodkich jabłek
- cynamon
- polewa chałwowa:
- 10 dag masła
- 1/2 szklanki cukru
- 4 łyżki mleka
- 1 średni batonik chałwy waniliowej (100 g)
Ciasto pani Marzeny (jabłkowo-kokosowe z chałwą) – jak zrobić?
-
1.
Margarynę (masło) utrzeć na puch z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ucierać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i pianę ubitą z białek. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać jasną część ciasta do formy. -
2.
Wkładka kokosowa:
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać kokos. Powstałą masę rozsmarować na jasnym cieście.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Odcisnąć nadmiar soku i wymieszać z cynamonem. Wyłożyć na warstwę kokosu.
Na wierzch rozsmarować ciemne ciasto. Piec około 45 minut w 180*C. -
3.
Polewa:
Masło rozpuścić z cukrem i mlekiem, dodać pokruszoną chałwę, mieszać do otrzymania gładkiej polewy. Polać ostudzone ciasto, odstawić do zastygnięcia.
xxxx – dodatkowe informacje
Blaszka 29*34 cm
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto owsiano-kokosowe z jabłkami
Następny przepis: Ciasto Papa Smerf