Ciasto palce lizać
Ciasto „Palce lizać” to absolutna rozkosz dla wszystkich miłośników słodkości. Nic dziwnego – gdy przecież już sama nazwa sugeruje, że smakuje ono wyjątkowo. To prawdziwa gratka dla fanów kremówek, gdyż składa się z tych samych elementów co urokliwe ciastko zwanym kremówką. Ciesz się tym łakociem, które jest idealnym połączeniem puszystego biszkoptu, delikatnego kremu i słodkiego lukru. Przygotowując to ciasto, zanurzasz się w ekscytującej podróży kulinarnej, odkrywając niezwykle bogate aromaty, które stają się prawdziwym majstersztykiem wśród wypieków.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 opakowania biszkoptów podłużnych
- 1 opakowanie budyniu czekoladowego
- 1 szklanka mleka
- 1 kostka margaryny palma
- 1 puszka gotowej masy toffi (lub innej)
- 500 ml śmietany kremówki
- 2 opakowania śmietan-fix
- gorzka czekolada
Ciasto palce lizać – jak zrobić?
- Ugotować budyń na mleku, odstawić do wystygnięcia. PO tym czasie utrzeć margarynę z 2 łyżkami cukru pudru, dodawać po łyżce budyniu (masa powinna być puszysta).
- Na spód foremki (24×36) wyłożyć biszkopty uprzednio lekko zamoczone w mleku. Wykładamy na nie masę budyniową, następną warstwę biszkoptów, masę toffi i ubitą śmietanę z dodatkiem śmietan-fixu. Na to zetrzeć na tarce czekoladę. Wstawić do lodówki na ok. 1h.
Porady – Ciasto palce lizać – dodatkowe informacje
Jezeli masa budyniowa zrobiła się jak serek,nic się nie dzieje.Należy na nowo utrzeć łyżkę margaryny i powoli znów dodawać po łyżce otrzymanej masy i będzie ok.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto owsiano-kokosowe z jabłkami
Następny przepis: Ciasto Papa Smerf