ciasto Optymisty

ciasto Optymisty

Czy jest coś lepszego niż ciasto, które możemy upiec samodzielnie w domu? Dzisiaj przedstawiamy przepis na ciasto Optymisty. To niezwykle pyszne, lekkie i puszyste ciasto, które stanowi idealny dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty. Nazwa „Optymista” nie jest przypadkowa – ten deser z pewnością sprawi, że twój dzień stanie się nieco bardziej słodki i radosny. I choć przepis ten może wydawać się skomplikowany dla amatorów cukiernictwa, z pewnością po pierwszym kęsie przyznasz, że warto było poświęcić na niego swój czas. Smacznego!

Składniki:

  • biszkopt:
  • 2 jaja
  • 2 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 kopiaste łyżki cukru
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • poncz: 1/3 szklanki zimnej wody + sok z 1/3 cytryny
  • 8 galaretek (po 2 w każdym smaku)
  • 1,2 kg serka twarogowego zmielonego
  • dowolne przystrojenie

Ciasto optymisty – jak zrobić?

  1. Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier, miksujemy krótko, dodajemy żółtka, ucieramy, potem stopniowo dosypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, kakao, miksujemy do połączenia składników.

    Tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy tłuszczem (dno i nisko boki), posypujemy kaszą manną, wylewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy do suchego patyczka, u mnie około 22 minuty. Schładzamy. Ponczujemy.

  2. Twaróg dzielimy na 4 części: 3 po 330 gramów i jedną 200 gramową. Spowodowane jest to ograniczonymi możliwościami tortownicy. Wiadomo, jeśli użyjemy większej, możemy poszaleć z większą ilością sera.
  3. Pierwsze dwie galaretki rozpuszczamy bardzo dokładnie w 3/4 szklanki wrzątku, schładzamy, czekamy, aż galaretka zacznie lekko tężeć, miksujemy z pierwszą częścią sera, wykładamy na naponczowany biszkopt. Jeśli masa serowa jest bardzo „lejąca”, poczekajmy aż zacznie lekko tężeć, wtedy wylejmy ją na biszkopt, w przeciwnym wypadku, kawałeczki biszkoptu lub biszkopty „podejdą” nam do góry.
  4. Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
  5. To samo robimy z 2 pozostałymi częściami twarogu i z trzecią 200 gramową (ją też mieszamy z dwoma galaretkami rozpuszczonymi w 3/4 szklanki wrzątku).
  6. Stężałe ciasto dowolnie dekorujemy.

ciasto Optymisty – dodatkowe informacje

Możemy zrobić go również na przykład na okrągłych biszkoptach, herbatnikach lub na jasnym biszkopcie.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto Nutella
Następny przepis: Ciasto Oreo

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode