ciasto na zimno z masą rabarbarową, budyniem i posypką toffi
To ciasto z rabarbarem winiary to wyśmienity pomysł na kuszący deser, który skradnie serce każdemu łasuchowi. Ciasto na zimno z masą rabarbarową, budyniem i posypką toffi to kompozycja klasycznych smaków z nutą nowoczesności. Zdecydowany, odrobinę kwaśny charakter rabarbaru pięknie komponuje się z delikatnym budyniem oraz słodką posypką toffi. Jest to idealny wybór na letnie popołudnie czy też rodzinne spotkanie. Prosty, szybki i zdumiewająco pyszny – taki jest ten przepis.
Piotr Zieliński
Składniki:
- około 15 łodyg rabarbaru
- 3 galaretki poziomkowe
- pół szklanki cukru
- 2 p. podłużnych biszkoptów
- 2 budynie winiary do ciast i kremów o smaku waniliowym + składniki podane na opakowaniu (masło, cukier i łyżka mąki)
- garść twardych cukierków tofii
Ciasto na zimno z masą rabarbarową, budyniem i posypką toffi – jak zrobić?
- Rabarbar myjemy, kroimy w kawałki i rozgotowujemy z odrobiną wody i cukrem. Do masy dodajemy suche galaretki, mieszamy aż się rozpuszczą, następnie odstawiamy do wystudzenia.
- Budynie przygotowujemy według opisu na opakowaniu.
- Na spodzie kwadratowej blaszki wykładamy biszkopt, zalewamy go tężejącą masą rabarbarową.
- Zanim stężeje, układamy na niej biszkopty, chłodzimy, następnie wykładamy lekko ciepły krem budyniowy.
- Cukierki toffi rozdrabniamy na kawałeczki (ale nie na pył) i posypujemy nimi ciasto.
- Chłodzimy.
xxxx – dodatkowe informacje
Do ciasta z rabarbarem winiary można użyć zwykłego budyniu o dowolnym smaku.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto na pizzę- bez mleka
Następny przepis: Ciasto najprostsze na piknik