Ciasto na pierogi pszenno-orkiszowe z olejem
Wspaniałym pomysłem na tradycyjne, domowe pierogi jest przyrządzenie ciasta na nich samodzielnie. Nasz przepis na ciasto pszenno-orkiszowe z olejem to fantazyjna odmiana klasycznej wersji, zachowująca jednak pierwotną, klasyczną puszystość. Doskonale smakuje zarówno z mięsnymi, jak i wegetariańskimi farszami oraz podkreśla ich naturalne nuty smakowe. Przy użyciu minimum składników, a jednocześnie z maksymalną troską o jakość, proponujemy przyrządzenie idealnego ciasta na pierogi. Kombinacja mąki pszennej i orkiszowej tworzy niepowtarzalny aromat i zapewnia doskonałą konsystencję. Natomiast dodatek oleju daje ciastu niezbędną elastyczność, ułatwiającą formowanie idealnych pierogów.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Na ciasto:
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki oleju
- Dodatkowo:
- mąka pszenna do posypania stolnicy
Ciasto na pierogi pszenno-orkiszowe z olejem – jak zrobić?
- Obie mąki, sól i olej przekładamy do miski.
- Następnie stopniowo wlewamy ciepłą wodę i zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną. W razie potrzeby do ciasta dolewamy ciepłej wody lub dosypujemy mąki.
- Następnie ciasto przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy tak na pół godzinki, żeby ciasto odpoczęło w temperaturze pokojowej.
- Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i wykrawamy krążki.
Ciasto na pierogi pszenno-orkiszowe z olejem – dodatkowe informacje
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z tej porcji wychodzi około 60 sztuk pierogów.
Ciasto musi odpocząć te pół godziny.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto na pierogi pszenno- orkiszowe
Następny przepis: Ciasto na pierogi i uszka