Ciasto na pierogi – przepis podstawowy
Dziś przedstawiamy sprawdzony, podstawowy przepis na ciasto na pierogi. Każda osoba, która pokochała smak domowych pierogów, doceni te precyzyjne wskazówki. Kilka składników, które prawdopodobnie masz już w swojej kuchni, pozwoli Ci stworzyć idealne, elastyczne ciasto, które nie pęka podczas gotowania i doskonale komponuje się z dowolnym nadzieniem. To ciasto to nieodłączny element kuchni polskiej, dzięki któremu możesz przygotować zarówno smakowite pierogi ruskie, jak i te z owocami. Zbliżają się święta, spotkanie z rodziną lub po prostu masz ochotę na coś pysznego? Ciasto na pierogi to prosty, lecz niezawodny sposób na smakowity obiad czy kolację.
admin
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 3-4 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
- 3-4 łyżki masła 82%
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto na oliwie.
Następny przepis: Ciasto na pierogi pszenno- orkiszowe