Ciasto na oliwie.

Ciasto na oliwie.

To naprawdę wyjątkowe ciasto z oliwą to prawdziwa gratka dla fanów niebanalnych smaków. Ta wyrafinowana propozycja to doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy szukają nowych, inspirowujących pomysłów kulinarncyh. Atutem ciasta jest jego oryginalny składnik – oliwa z oliwek, która nadaje mu niepowtarzalnej świeżości i umocnia smak. Ta propozycja z pewnością zaskoczy mniej doświadczonych cukierników, a smakoszy zachwyci dzięki swojej wyjątkowej teksturze i profilowi smakowemu. Wybierz ciasto z oliwą i odkryj zupełnie nową stronę słodkości. W jednym kawałku schowane jest całe bogactwo smaków!

Składniki:

  • 150 g oliwy z oliwek
  • 50 g kakao z wiatrakiem
  • łyżeczka rozpuszczalnej kawy
  • 125 g wrzącej wody
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • 80 g orzechów włoskich
  • 50 g mąki
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 jajka
  • 100 g cukru

Ciasto na oliwie – jak zrobić?

  1. 1.
    Kakao przesiewamy aby nie miało grudek, dodajemy kawę i rozprowadzamy z wrzątkiem. Następnie odstawiamy do ostygnięcia. Orzechy mielimy lub ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Mieszamy z mąką i sodą.
  2. 2.
    Jajka, cukier waniliowy, oliwę ucieramy razem, dodając stopniowo cukier. Nie przerywając ucierania dodajemy po łyżce zimnego kakao, gdy się dobrze rozprowadzi dodajemy suche składniki.
  3. 3.
    Tortownicę (u mnie 25 cm) smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką. Wylewamy ciasto, które jest dość rzadkie. Aby po upieczeniu w cieście nie było niepotrzebnych dziur stukamy tortownicą o blat, a pęcherze powietrza się wydostaną. Wkładamy do nagrzanego na 170 stopni piekarnika i pieczemy 45 min.

Ciasto na oliwie – dodatkowe informacje

Możemy użyć samej mąki lub orzechy zastąpić migdałami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto na niedzielę
Następny przepis: Ciasto na pierogi mojej Mamy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode