Ciasto na maślance z truskawkami
Ciasto na maślance z truskawkami to znakomita propozycja na deser, który zachwyci nie tylko swoim smakiem, ale i kolorowym wyglądem. Ten prosty i szybki do przygotowania przepis sprawi, że piękne, lato truskawkowe zagości w naszych domach na dłużej. Jest to idealne połączenie delikatnej, puszystej maślanki z soczystymi, słodkimi truskawkami. Nasze ciasto na pewno stanie się ulubionym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty – miękkość maślanki idealnie kontrastuje ze świeżością sezonowych owoców. Otóż to – ciasteczka na maślance w wersji truskawkowej to doskonałe połączenie prostej klasyki z letnim akcentem, które zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.
admin
Składniki:
- 350 g mąki
- 220 g cukru
- 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
- 240 ml maślanki
- 3 duże jajka
- 120 ml oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 400 g truskawek
- cukier puder (do posypania)
Ciasto na maślance z truskawkami – jak zrobić?
- Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek i pokroić na połówki.
- Mąkę z proszkiem przesiać.
- Do jajek dodać szczyptę soli. Ubijać na szybkich obrotach.
- Kiedy jajka zaczną powiększać swoją objętość stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy.
- Kiedy masa stanie się puszysta dodać olej i zmiksować.
- Nie przerywając ubijania dodawać naprzemiennie maślankę i mąkę z proszkiem.
- Ciasto przelać do formy (24×28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzchu ciasta poukładać połówki truskawek.
- Ciasto piec w 180 stopniach przez około 55 minut, do suchego patyczka.
- Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.
Ciasto na maślance z truskawkami – dodatkowe informacje
Aby ciasto na maślance (kefirze, mleku czy jogurcie) nie wyszło z zakalcem wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Warto przez 30 minut pieczenia ustawić grzanie na dolną grzałkę, a przed końcem pieczenia włączyć grzanie góra-dół, aby ciasto ładnie się zarumieniło.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto na białkach z jagodami
Następny przepis: Ciasto na mleku słodzonym zagęszczonym