Ciasto na maślance z truskawkami

Ciasto na maślance z truskawkami

Ciasto na maślance z truskawkami to znakomita propozycja na deser, który zachwyci nie tylko swoim smakiem, ale i kolorowym wyglądem. Ten prosty i szybki do przygotowania przepis sprawi, że piękne, lato truskawkowe zagości w naszych domach na dłużej. Jest to idealne połączenie delikatnej, puszystej maślanki z soczystymi, słodkimi truskawkami. Nasze ciasto na pewno stanie się ulubionym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty – miękkość maślanki idealnie kontrastuje ze świeżością sezonowych owoców. Otóż to – ciasteczka na maślance w wersji truskawkowej to doskonałe połączenie prostej klasyki z letnim akcentem, które zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Składniki:

  • 350 g mąki
  • 220 g cukru
  • 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
  • 240 ml maślanki
  • 3 duże jajka
  • 120 ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 400 g truskawek
  • cukier puder (do posypania)

Ciasto na maślance z truskawkami – jak zrobić?

  1. Truskawki umyć, osuszyć, pozbawić szypułek i pokroić na połówki.
  2. Mąkę z proszkiem przesiać.
  3. Do jajek dodać szczyptę soli. Ubijać na szybkich obrotach.
  4. Kiedy jajka zaczną powiększać swoją objętość stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy.
  5. Kiedy masa stanie się puszysta dodać olej i zmiksować.
  6. Nie przerywając ubijania dodawać naprzemiennie maślankę i mąkę z proszkiem.
  7. Ciasto przelać do formy (24×28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Na wierzchu ciasta poukładać połówki truskawek.
  9. Ciasto piec w 180 stopniach przez około 55 minut, do suchego patyczka.
  10. Ciepłe ciasto posypać cukrem pudrem.

Ciasto na maślance z truskawkami – dodatkowe informacje

Aby ciasto na maślance (kefirze, mleku czy jogurcie) nie wyszło z zakalcem wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Warto przez 30 minut pieczenia ustawić grzanie na dolną grzałkę, a przed końcem pieczenia włączyć grzanie góra-dół, aby ciasto ładnie się zarumieniło.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto na białkach z jagodami
Następny przepis: Ciasto na mleku słodzonym zagęszczonym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode