Ciasto miodowo-grysikowe
Własnoręczne wypieki cieszą zawsze podwójnie. Dzisiaj chcemy podzielić się z Wami przepisem na ciasto miodowo-grysikowe. Ten tradycyjny placek grysikowy to prawdziwe połączenie smaków – słodkiego miodu i delikatnego grysiku. Wymaga nieco pracy, ale finalny efekt na pewno Was zadowoli. Jeżeli nigdy wcześniej nie mieliście do czynienia z ciastem grysikowym, nie bójcie się. Jest ono prostsze do wykonania niż może się wydawać. Ten przepis to propozycja pysznego domowego wypieku dla całej rodziny. Zachęcamy do spróbowania! Jedno jest pewne – ciasto miodowo-grysikowe rozpływa się w ustach!
admin
Składniki:
- Składniki na ciasto:
- 4 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 4 łyżki miodu
- 2 jajka
- 30 dag margaryny „PALMA”
- 2 płaskie łyżeczki sody
- Składniki na masę:
- 8 łyżek grysiku
- 1 litr mleka
- 2 cukry waniliowe
- 1i1/2 szklanki cukru pudru
- 30 dag masła
- 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
Ciasto miodowo-grysikowe – jak zrobić?
- Wykonanie: Wszystkie składniki razem zagnieść i podzielić na 4 placki. Rozwałkować i upiec na blasze (24x42cm) w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na złoty kolor.
- Wykonanie: Do gotującego się mleka wsypać grysik i cukry waniliowe. Mieszając gotować, aż grysik zgęstnieje – odstawić do wystudzenia. Utrzeć 30 dag masła z cukrem pudrem. Dodawać ostudzony grysik po 1 łyżce, dalej ucierając.
- Pierwszy placek posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Następne przełożyć masą grysikową. Wierzch posmarować też cienko masą, posypać kokosem.
Smacznego!
Słowa kluczowe: ciasto grysikowe przepis, placek grysikowy, ciasto grysikowe
Ciasto miodowo-grysikowe – dodatkowe informacje
Słowa kluczowe: ciasto grysikowe przepis, placek grysikowy, ciasto grysikowe
Placki najlepiej upiec dzień wcześniej będą bardziej kruche. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto Miodowe lata
Następny przepis: Ciasto mrożone z brzoskwiniami