Ciasto miodowo-grysikowe

Ciasto miodowo-grysikowe

Własnoręczne wypieki cieszą zawsze podwójnie. Dzisiaj chcemy podzielić się z Wami przepisem na ciasto miodowo-grysikowe. Ten tradycyjny placek grysikowy to prawdziwe połączenie smaków – słodkiego miodu i delikatnego grysiku. Wymaga nieco pracy, ale finalny efekt na pewno Was zadowoli. Jeżeli nigdy wcześniej nie mieliście do czynienia z ciastem grysikowym, nie bójcie się. Jest ono prostsze do wykonania niż może się wydawać. Ten przepis to propozycja pysznego domowego wypieku dla całej rodziny. Zachęcamy do spróbowania! Jedno jest pewne – ciasto miodowo-grysikowe rozpływa się w ustach!

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 30 dag margaryny „PALMA”
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • Składniki na masę:
  • 8 łyżek grysiku
  • 1 litr mleka
  • 2 cukry waniliowe
  • 1i1/2 szklanki cukru pudru
  • 30 dag masła
  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

Ciasto miodowo-grysikowe – jak zrobić?

  1. Wykonanie: Wszystkie składniki razem zagnieść i podzielić na 4 placki. Rozwałkować i upiec na blasze (24x42cm) w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na złoty kolor.
  2. Wykonanie: Do gotującego się mleka wsypać grysik i cukry waniliowe. Mieszając gotować, aż grysik zgęstnieje – odstawić do wystudzenia. Utrzeć 30 dag masła z cukrem pudrem. Dodawać ostudzony grysik po 1 łyżce, dalej ucierając.
  3. Pierwszy placek posmarować dżemem z czarnej porzeczki. Następne przełożyć masą grysikową. Wierzch posmarować też cienko masą, posypać kokosem.

Smacznego!

Słowa kluczowe: ciasto grysikowe przepis, placek grysikowy, ciasto grysikowe

Ciasto miodowo-grysikowe – dodatkowe informacje

Słowa kluczowe: ciasto grysikowe przepis, placek grysikowy, ciasto grysikowe

Placki najlepiej upiec dzień wcześniej będą bardziej kruche. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto Miodowe lata
Następny przepis: Ciasto mrożone z brzoskwiniami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode