Ciasto Miodowe lata

Ciasto Miodowe lata

Ciasto Miodowe Lata to propozycja dla miłośników słodkości z twistem. Ten wyjątkowy przepis łączy w sobie pyszny, głęboki smak miodu z lekką nutą cytrusów. Wyrośnięte na drożdżach ciasto jest niezwykle miękkie i puszyste, a po upieczeniu nabiera subtelnego, złocistego koloru. Ta wariacja na temat tradycyjnego ciasta miodowego przypomina smakiem ciepłe, leniwe lato spędzone na łonie natury. Ciasto Miodowe Lata to doskonałe rozwiązanie na deser po obiedzie, słodki podwieczorek czy też przekąskę na spotkanie z przyjaciółmi.To propozycja dla tych, którzy szukają oryginalnego ciasta miodowego przepisu. Wspaniały pomysł na wykorzystanie nadmiaru miodu z własnej pasieki.

Składniki:

  • Ciasto miodowe:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 250g margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • jajko
  • 1/4 szklanki śmietany 18%
  • Masa serowa:
    • 200g masła
    • 1 szklanka cukru
    • 1 kg sera z wiaderka
    • 4 jajka
    • 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
    • 200 ml mleka
    • kilka kropli ekstraktu waniliowego
  • Galaretka jabłkowa:
    • 4 duże jabłka
    • 2 galaretki agrestowe
    • sok z 1/2 cytryny
  • Polewa:
    • 1/4 kostki masła
    • 4 łyżki cukru
    • 3 łyżki kakao
    • 3 łyżki mleka
    • 1 łyżeczka żelatyny

    Ciasto „miodowe lata” – jak zrobić?

    1. Ciasto miodowe: Suche składniki wymieszać, posiekać z margaryną. Dodać jajko, miód i śmietanę, zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię i odstawić do lodówki na godzinę. Po tym czasie podzielić na 2 części i upiec 2 placki (30x20cm). Placki piec ok 20 minut w 180 stopniach, ostudzić.
    2. Masa serowa: Do garnka przełożyć masło i cukier, podgrzewać aż się rozpuszczą. Dodać rozbełtane jajka, ekstrakt waniliowy i ser. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Wtedy wlać budyń rozbełtany z mlekiem i cały czas mieszając gotować aż masa serowa zgęstnieje.
    3. Spód blaszki, w której piekło się ciasto wyłożyć folią aluminiową (warto aby folia wystawała poza boki blaszki bo ciasto będzie dosyć wysokie), ułożyć jeden placek miodowy, wylać na niego gorącą masę serową. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
    4. Galaretka jabłkowa: Galaretki rozpuścić w 1/2 l gorącej wody, odstawić do czasu aż zacznie tężeć. Wtedy obrać jabłka i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłka skropić sokiem z cytryny i wymieszać z galaretką. Tężejącą galaretkę jabłkową wylać na całkowicie ostudzoną warstwę serową. Jabłka przykryć drugim plackiem. Ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin do stężenia.
    5. Polewa: W garnuszku rozpuścić masło, cukier, mleko, kakao. W osobnym garnuszku zalać żelatynę zimną wodą, odstawić na kilka minut do napęcznienia. Podgrzać i wymieszać aż się rozpuści. Żelatynę dodać do polewy, wymieszać i polać ciasto. Ciasto dowolnie udekorować np. wiórkami kokosowymi.

    Słowa kluczowe: ciasto miodowe przepis, miodowe lata

    Ciasto Miodowe lata – dodatkowe informacje

    Ciasto miodowe lata można upiec w ciut większej blaszce niż 20x30cm, gdyż wychodzi dosyć wysokie.


    Zobacz inne przepisy


    Poprzedni przepis: ciasto milionera
    Następny przepis: Ciasto miodowo-grysikowe

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Close Cookmode