Ciasto mieszane widelcem

Ciasto mieszane widelcem

Poznajcie przepis na niezwykłe Ciasto mieszane widelcem! To kulinarny rarytas, pełen ciekawych smaków i oryginalnej konsystencji. Tym, co wyróżnia ten przepis, jest fakt, że wszystkie składniki ciasta przygotowuje się za pomocą jedynie widelca. Ta nietypowa metoda nadaje ciastu niepowtarzalnej struktury i czyni je jednym z najbardziej unikalnych przepisów na ciasta. Szczególnie polecamy go do wykorzystania na specjalne okazje – z pewnością zaskoczy i zachwyci gości swoją oryginalnością. Nie czekajcie dłużej, poznajcie tajniki Ciasta mieszane widelcem!

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki śmietany 12%
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 szklanki mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Kruszonka:
  • pół kostki margaryny
  • 4 łyżeczki cukru
  • 7 łyżeczek mąki
  • Dodatkowo:
  • dżem do posmarowania ciasta wg uznania
  • 50-80 dag owoców (banany, jabłka, śliwki, jagody, orzechy jak kto lubi to może być to twaróg)
  • papier do pieczenia
  • tłuszcz do posmarowania formy

Ciasto mieszane widelcem – jak zrobić?

  1. Składniki ciasta wkładaj do miski w kolejności podanej wyżej, cały czas mieszając widelcem, do uzyskania jednolitej masy( czas mieszania ok. 10 minut). Ciasto wylej do wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej tłuszczem blaszki. Wierzch ciasta posmaruj dżemem, wyłóż owoce( ja użyłam: banany,jabłka i orzechy). Przygotuj kruszonkę: zagnieć margarynę z mąką i cukrem, skub małe kawałeczki, posyp ciasto z wierzchu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 185 stopni C, piecz 55 minut.

Ciasto mieszane widelcem – dodatkowe informacje

Wierzch ciasta proponuje posypać cukrem pudrem


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto Metrowiec
Następny przepis: Ciasto Miętusek, czyli ciasto miętowo- czekoladowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode