Ciasto mieszane widelcem
Poznajcie przepis na niezwykłe Ciasto mieszane widelcem! To kulinarny rarytas, pełen ciekawych smaków i oryginalnej konsystencji. Tym, co wyróżnia ten przepis, jest fakt, że wszystkie składniki ciasta przygotowuje się za pomocą jedynie widelca. Ta nietypowa metoda nadaje ciastu niepowtarzalnej struktury i czyni je jednym z najbardziej unikalnych przepisów na ciasta. Szczególnie polecamy go do wykorzystania na specjalne okazje – z pewnością zaskoczy i zachwyci gości swoją oryginalnością. Nie czekajcie dłużej, poznajcie tajniki Ciasta mieszane widelcem!
admin
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki śmietany 12%
- 3/4 szklanki oleju
- 3 szklanki mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- Kruszonka:
- pół kostki margaryny
- 4 łyżeczki cukru
- 7 łyżeczek mąki
- Dodatkowo:
- dżem do posmarowania ciasta wg uznania
- 50-80 dag owoców (banany, jabłka, śliwki, jagody, orzechy jak kto lubi to może być to twaróg)
- papier do pieczenia
- tłuszcz do posmarowania formy
Ciasto mieszane widelcem – jak zrobić?
- Składniki ciasta wkładaj do miski w kolejności podanej wyżej, cały czas mieszając widelcem, do uzyskania jednolitej masy( czas mieszania ok. 10 minut). Ciasto wylej do wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej tłuszczem blaszki. Wierzch ciasta posmaruj dżemem, wyłóż owoce( ja użyłam: banany,jabłka i orzechy). Przygotuj kruszonkę: zagnieć margarynę z mąką i cukrem, skub małe kawałeczki, posyp ciasto z wierzchu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 185 stopni C, piecz 55 minut.
Ciasto mieszane widelcem – dodatkowe informacje
Wierzch ciasta proponuje posypać cukrem pudrem
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto Metrowiec
Następny przepis: Ciasto Miętusek, czyli ciasto miętowo- czekoladowe