Ciasto Miętusek, czyli ciasto miętowo- czekoladowe

Ciasto Miętusek, czyli ciasto miętowo- czekoladowe

Zanurz się w świecie smaków z naszym przepisem na Ciasto Miętusek – wyjątkową kompozycję czekolady i mięty, które łączą się razem, tworząc niepowtarzalne doświadczenie kulinarne. Ten deser to prawdziwy raj dla miłośników słodkości, łącząc w sobie intensywną czekoladową nutę z delikatną miętową świeżością. Wyjątkowo smaczne, jednocześnie łatwe do przygotowania – Ciasto Miętusek to prawdziwy hit na każde spotkanie, imprezy czy rodzinne okazje. Jego niepowtarzalny smak i aromat zachwycą wszystkich na pierwszy kęs. Jeżeli szukasz inspiracji i nowych smaków, to ciasto miętowo – czekoladowe, jest właśnie dla Ciebie.

Składniki:

  • Biszkopt:
    • 4 jajka
    • 2 łyżeczki kakao
    • Cukier waniliowy
    • Łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    • 1/3 szklanki mąki tortowej
    • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
    • Łyżka oleju
    • Szczypta soli
    • ½ szklanki cukru
  • Krem miętowy:
    • 200g landrynek miętowych
    • ¼ szklanki wody
    • 1 budyń śmietankowy słodzony
    • 3/4 kostki masła w temperaturze pokojowej
    • 2 szklanki mleka
  • Pianka:
    • 250ml śmietany kremówki 30%
    • 1 galaretka zielona
    • Łyżka cukru pudru
    • 2 łyżki żelatyny
  • Dodatkowo:
    • 4 paczki ciasteczek Be&Be
    • Czekolada gorzka do posypania
    • Cukierki miętowe w czekoladzie do posypania
    • Odrobina wody z cukrem i cytryną do nasączenia biszkoptu

Ciasto miętusek, czyli ciasto miętowo-czekoladowe – jak zrobić?

  1. Brytfannę ok. 18x24cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 170 stopni Celsjusza. Białka oddziel od żółtek. Do białek dodaj sól i cukier waniliowy. Ubij na puszysta pianę. Pod konie ubijania dodaj połowę cukru. Ubij na sztywno. Do żółtek dodaj pozostały cukier i kawę. Ubij na puszystą masę. Wszystkie składniki połącz delikatnie za pomocą rózgi kuchennej. Masę przełóż do brytfanny i piecz ok. 20min. Pozostaw w brytfannie do wystudzenia.
  2. Ugotuj budyń wraz z instrukcją na opakowaniu. Jednocześnie wlej do rondla o grubym dnie wodę i rozpuść w niej landrynki na małym gazie. Do gorącego budyniu wlej roztopione landrynki i połącz całość. Pozostaw do wystygnięcia. Masa długo stygnie. Do wystudzonej masy dodaj masło i zmiksuj całość na puszysty krem.
  3. Nasącz biszkopt wodą z cukrem i cytryną. Wyłóż na niego krem miętowy, a na kremie ułóż herbatniki.
  4. Rozpuść galaretkę z żelatyną. Pozostaw do wystygnięcia. Ubij śmietanę z cukrem pudrem. Połącz bitą śmietanę z galaretką i wylej na biszkopty. Włóż do lodówki na 30 min. Po tym czasie posyp ciasto czekoladą oraz cukierkami miętowymi.

Ciasto Miętusek – dodatkowe informacje

Ciasto Miętusek, czyli ciasto miętowo-czekoladowe, to pyszne połączenie smaku mięty i czekolady. Jest niezwykle aromatyczne i doskonale nadaje się na różne okazje.

Jedną z porad, które warto wziąć pod uwagę, jest to, że ciasto Miętusek smakuje jeszcze lepiej na drugi dzień. Po upieczeniu warto poczekać, aż ostygnie, a następnie schować je do lodówki na całą noc. Dzięki temu smaki jeszcze lepiej się przegryzą, a tekstura ciasta będzie bardziej miękka i wilgotna.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto mieszane widelcem
Następny przepis: Ciasto migdałowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode