Ciasto marchewkowo – migdałowe
Niebywale smaczne, wilgotne i pełne aromatu ciasto marchewkowo-migdałowe to doskonała propozycja na deser dla całej rodziny. Ten wyjątkowy wypiek łączy w sobie słodycz marchewki z delikatnym smakiem migdałów, co sprawia, że jest nie tylko apetyczny, ale i zdrowy. Jego barwa i bogactwo smaków zachwycą zarówno estetów, jak i wszystkich miłośników słodkości. Marchew zapewnia przyjemną słodycz i wilgotność, natomiast migdały dodają chrupkości oraz wyjątkowego aromatu. Można powiedzieć, że to ciasto smakuje jak ucieleśnienie samego lata. Idealne na piknik, urodziny czy spotkanie z przyjaciółmi i rodziną.
Piotr Zieliński
Składniki:
- CIASTO
- (użyłam szklanki o pojemności 250ml)
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka zmielonych migdałów
- 1 1/2 szklanki startej marchewki (2 duże marchewki)
- 1/2 szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru z wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 jajek
- MASA
- 400g serka homo śmietankowego / naturalnego
- 3 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki cukru
- marchewka do dekoracji
Ciasto marchewkowo – migdałowe – jak zrobić?
- Marchewkę ścieramy na drobnej tarce. 3/4 zużyjemy do ciasta, 1/4 do masy! Migdały mielimy. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Mąkę przesiewamy, dodajemy zmielone migdały, cukier, proszek i mieszamy. Następnie dodajemy olej, żółtka i marchewkę – miksujemy. Do ubitych białek stopniowo dodajemy ciasto, delikatnie mieszając. Masę wylewamy do formy (18cm x 28cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
- Serek miksujemy z cukrem, dodajemy resztę marchewki i mieszamy. Żelatynę z odrobiną wody podgrzewamy w mikrofali, i dodajemy do masy – mieszamy. Ostudzony biszkopt dzielimy na dwie części, przekładamy 1/2 masy. Resztą masy smarujemy górę ciasta i dekorujemy marchewką.
Ciasto marchewkowo – migdałowe – dodatkowe informacje
Kawałki marchewki przecisnęłam przez malutką foremkę do ciastek w kształcie gwiazdek 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto marchewkowe z rodzynkami i polewą czekoladową
Następny przepis: CIASTO MAŚLANKOWE Z JABŁKAMI I CYNAMONEM