Ciasto marchewkowe z polewą z białej czekolady

Ciasto marchewkowe z polewą z białej czekolady

Jeśli cenisz niebanalne połączenia smaków w deserach, nasz przepis na ciasto marchewkowe z polewą z białej czekolady z pewnością Cię oczaruje. To wyjątkowe ciasto, gdzie słodko-kremowa polewa z mascarpone i białej czekolady doskonale harmonizuje z wilgotnym i delikatnie pikantnym ciastem marchewkowym. Ten przepis to prawdziwa gratka dla miłośników słodkości, ale i tych, którzy szukają ciekawych alternatyw dla tradycyjnych ciast drożdżowych czy biszkoptowych. Wypróbuj nasz przepis na to niepowtarzalne ciasto marchewkowe z polewą z białej czekolady i zaskocz swoich gości tym niecodziennym połączeniem smaków.

Składniki:

  • 400 g startej marchewki
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • mała garść rodzynek
  • mała garść suszonych moreli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Polewa

  • 2 białe czekolady
  • 250 g serka mascarpone

Dodatki

  • kandyzowana żurawina

Ciasto marchewkowe z polewą z białej czekolady – jak zrobić?

  1. Obraną marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Rodzynki i morele przelewamy wrzątkiem i siekamy na mniejsze kawałki.
  2. Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem i szczyptą soli. Olej mieszamy z jajkami, dodajemy cukier, suche składniki z miski, suszone owoce oraz startą marchewkę i wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 55 minut.
  4. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a gdy delikatnie ostygnie łączymy ją z serkiem mascarpone. Powstałą polewę wylewamy na ostudzone ciasto, posypujemy kandyzowaną żurawiną i wstawiamy do lodówki do stężenia. Życzę smacznego! 🙂

Porady – Dodatkowe informacje

RADA: Aby papier łatwo pokrył całą blachę i nie odchodził od boków, warto posmarować ją miękkim masłem.

Użyłam blaszki o wymiarach 30 cm x 25 cm.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto marchewkowe z orzechami laskowym
Następny przepis: Ciasto marchewkowo - migdałowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode