Ciasto marchewkowe z polewą z białej czekolady
Jeśli cenisz niebanalne połączenia smaków w deserach, nasz przepis na ciasto marchewkowe z polewą z białej czekolady z pewnością Cię oczaruje. To wyjątkowe ciasto, gdzie słodko-kremowa polewa z mascarpone i białej czekolady doskonale harmonizuje z wilgotnym i delikatnie pikantnym ciastem marchewkowym. Ten przepis to prawdziwa gratka dla miłośników słodkości, ale i tych, którzy szukają ciekawych alternatyw dla tradycyjnych ciast drożdżowych czy biszkoptowych. Wypróbuj nasz przepis na to niepowtarzalne ciasto marchewkowe z polewą z białej czekolady i zaskocz swoich gości tym niecodziennym połączeniem smaków.
admin
Składniki:
- 400 g startej marchewki
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka oleju
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 4 jajka
- mała garść rodzynek
- mała garść suszonych moreli
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Polewa
- 2 białe czekolady
- 250 g serka mascarpone
Dodatki
- kandyzowana żurawina
Ciasto marchewkowe z polewą z białej czekolady – jak zrobić?
- Obraną marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Rodzynki i morele przelewamy wrzątkiem i siekamy na mniejsze kawałki.
- Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem i szczyptą soli. Olej mieszamy z jajkami, dodajemy cukier, suche składniki z miski, suszone owoce oraz startą marchewkę i wszystko dokładnie mieszamy.
- Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 55 minut.
- Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, a gdy delikatnie ostygnie łączymy ją z serkiem mascarpone. Powstałą polewę wylewamy na ostudzone ciasto, posypujemy kandyzowaną żurawiną i wstawiamy do lodówki do stężenia. Życzę smacznego! 🙂
Porady – Dodatkowe informacje
RADA: Aby papier łatwo pokrył całą blachę i nie odchodził od boków, warto posmarować ją miękkim masłem.
Użyłam blaszki o wymiarach 30 cm x 25 cm.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto marchewkowe z orzechami laskowym
Następny przepis: Ciasto marchewkowo - migdałowe