Ciasto marchewkowe z orzechami laskowym
Zapraszamy do wypróbowania przepisu na ciasto marchewkowe z orzechami laskowymi, które jest doskonałym pomysłem na słodki, popołudniowy deser. Ciasto marchewkowe jest uwielbiane na całym świecie za swoje wilgotne, miękkie wnętrze i charakterystyczny, korzenny smak. Do przygotowania tej wersji będzie potrzebna marchew, orzechy laskowe i suszone owoce takie jak rodzynek. Orzechy dodają chrupkości, a rodzynki nadają ciastu dodatkową słodycz i aromat. To połączenie smaków i faktur sprawia, że ciasto jest niezwykle smaczne i zaskakujące w najlepszym tego słowa znaczeniu.
admin
Składniki:
- Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru brązowego
- 1/2 szklanki oleju
- 3 jajka
- 1 szklanka startej marchewki
- po pół łyżeczki sody i proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych
- Pomada:
- 1 galaretka pomarańczowa
- 400 ml soku z marchewki
- Przepis na blaszkę o wymiarach 20×20
Ciasto marchewkowe z orzechami laskowymi – jak zrobić?
- Pomada:
Sok z marchewki (domowy sok wyciśnięty), przelać do garnka, wsypać galaretkę i podgrzewać do momentu aż galaretki się rozpuści, zdjąć z ognia. - Jajka wbić do miski dodać cukier i ubić na puszystą masę.
Mąkę przesiać z przyprawą, sodą i proszkiem.
Do ubitych jaj dosypywać stopniowo mąkę na przemian z olejem, na koniec dodać startą marchewkę i posiekane orzechy.
Wymieszać. - Ciasto przelać do blaszki.
Piec 40 minut w 180 stopniach. Zimne ciasto polać tężejącą pomadą, ozdobić orzechami laskowymi.
Ciasto marchewkowe z orzechami laskowymi – dodatkowe informacje
Jeśli nie masz brązowego cukru, możesz dodać biały. Przyprawę do piernika można zastąpić np. cynamonem lub przyprawą do szarlotki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto marchewkowe z orzechami i ananasem
Następny przepis: Ciasto marchewkowe z polewą z białej czekolady