Ciasto makowo jabłkowe

Ciasto makowo jabłkowe

Ciasto makowo jabłkowe to kubieństwo kwaskowatej słodyczy i orzeźwiającego smaku. To wyjątkowy placek makowo-jabłkowy, który swoim aromatem przypomina domowe, ciepłe popołudnia. Prosty i skuteczny przepis na ciasto jabłkowo makowe zadowoli nie tylko miłośników tej klasycznej kombinacji, ale także tych, którzy cenią prostotę i tradycję w cukiernictwie. Takie ciasto makowo jabłkowe to prawdziwy rarytas – kruche, delikatne, a zarazem niesamowicie wilgotne. Mało kto może mu się oprzeć. Podbij swoją kulinarną wyobraźnię i pozwól sobie na kawałek tego przepysznego ciasta.

Składniki:

  • Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 20 dekagramów margaryny, 20 dekagramów cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3-4 łyżki kwaśnej śmietany, 4 żółtka
  • Masa makowa: 850 gramów
  • Masa jabłkowa: 1,5 kilograma jabłek, galaretka cytrynowa, 1 łyżeczka żelatyny
  • Masa budyniowa: 1/2 litra mleka, 1/2 szklanki cukru, 2 żółtka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1 kostka masła lub margaryny

Ciasto makowo jabłkowe – jak zrobić?

  1. Ciasto zagnieść ze wszystkimi składnikami, podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na blaszkę, przykryć masą makową (Dałam z puszki 850g). Drugą część rozwałkować, pokroić na paski, zrobić kratkę na masie makowej. Piec ok 55 min w temperaturze 180 stopni.
  2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, smażyć aż sok odparuje, dodać suchą galaretkę, żelatynę. Wymieszać dokładnie. Odstawić do ostygnięcia.
  3. Z mleka, cukru, żółtek, mąki ugotować budyń. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń.
  4. Przełożyć ciasto: Na ciasto makowe wyłożyć jabłka, masę budyniową, ułożyć herbatniki, polać polewą.

Porady – Ciasto makowo jabłkowe – dodatkowe informacje

Jeśli ktoś nie lubi gotowych mas makowych, może taką wykonać samemu. Przepis na ciasto makowo-jabłkowe:

1 i 1/2 szkl mielonego maku, 5 dag marmolady, 5 dag rodzynek, 20 dag cukru kryształu, 2 łyżki masła, 5 jajek, orzechy skrojone, 3 łyżki miodu. Masło roztopić, dodać żółtka i pozostałe składniki. Z białek ubić pianę i połączyć z makiem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto makowe ze śmietaną i brzoskwiniami
Następny przepis: Ciasto malina w stogu siana

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode