Ciasto malina w stogu siana

Ciasto malina w stogu siana

Zapraszam do odkrycia tradycyjnego przepisu na ciasto „Malina w stogu siana”. Ta niezwykła propozycja to nie tylko estetyczne doświadczenie, ale przede wszystkim eksplozja smaku. Kwaskowate maliny połączone z delikatnym, puchowym biszkoptem przypominającym stogi siana to idealna kompozycja dla każdego wielbiciela słodkości. Ciasto przypomina krajobraz wiejski, ze słońcem odbijającym się od złocistego siana i czerwonymi malinami ukrytymi między źdźbłami. Ciekawe jest jednak to, że do jego wykonania wykorzystuje się trzepak do siana, co czyni ten przepis wyjątkowym i oryginalnym.

Składniki:

  • forma o wymiarach 20x30cm
  • 1/2 opakowania ciasta kataifi
  • 3/4 kostki masła
  • kruche ciasto na 1 blaszkę
  • 0,75 l mleka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 1 garść malin
  • 4-5 łyżek masy budyniowej
  • 1/2 puszki gotowej masy kajmakowej

Ciasto malina w stogu siana – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. 1.

    Schłodzone kruche ciasto (zagniatamy ok.1/2 masła, 1 szklanka mąki, 3 żółtka, 3 łyżki cukru,1 łyżeczka proszku do pieczenia), ścieramy na tarce o grubych oczkach na formę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w temp. 180 stopni.

  2. Ciasto kataifi rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozpuszczonym masłem i pieczemy do zarumienienia około 15-20 minut w temp. 180 stopni. Mi wyszły 2 blaty z tego ciasta. Jeden pokruszyłam na wierzch ciasta.
  3. Masa budyniowa:

    1 szklankę mleka mieszamy trzepaczką z żółtkami, cukrem,cukrem waniliowym,mąkami. Pozostałe mleko podgrzewamy w garnku. Do gotującego się mleka wlewamy mieszaninę z żółtkami. Gotujemy chwilę mieszając. Powinien powstać budyń. Ugotowany budyń studzimy. Zupełnie zimny budyń miksujemy z masłem w temperaturze pokojowej ( z zimnym masłem prosto z lodówki masa się rozwarstwi).

  4. Masa karmelowa:
    Gotową masę kajmakową z puszki miksujemy z 4-5 łyżkami masy budyniowej.
  5. Wykonanie:
    Na blat z kruchego ciasta smarujemy masę budyniową, którą posypujemy warstwą malin.
    Na malinach układamy 1 blat ciast kataifi.
    Na tym cieście kładziemy masę karmelową.
    Masę karmelową przykrywamy drugim blatem kataifi. (wierzch można też posypać takim pokruszonym blatem)
  6. Ciasto najlepsze jest drugiego dnia, kiedy niteczki ciasta kataifi nabiorą wilgoci z masy i zmięknął, łatwiej je wtedy kroić.

Ciasto malina w stogu siana – dodatkowe informacje

Ciasto malina w stogu siana to pyszna i oryginalna propozycja dla miłośników babeczek. Możesz je przygotować używając trzepaka do siana.

Kruche ciasto miałam zamrożone w lodówce, zostało mi z poprzedniego wypieku więc trudno mi określić dokładnie ilość kruchego ciasta, mi starczyło na upieczenie jednego blatu do ciasta w formie 20×30 cm.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto makowo jabłkowe
Następny przepis: Ciasto marchewkowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode