Ciasto Krysi

Ciasto Krysi

Zapraszamy do odkrycia słodkiego świata tradycyjnej polskiej kuchni za pośrednictwem naszego przepisu na Ciasto Krysi. To ulubiony wypiek wielu Polaków, nazwany na cześć jego twórczyni – Krysi. Jej pasja do gotowania zaowocowała tej wyjątkowej i smakowitej propozycji deserowej, która jest przede wszystkim prosta do przygotowania, ale również zachwyca swoją kremową konsystencją. Składniki, które potrzebujesz, to produkty podstawowe, które zwykle znajdują się w każdej kuchni. Przygotuj się na prawdziwe zadowolenie dla twojego podniebienia. Ciasto Krysi to tradycyjna słodycz, której nie można pominąć. Spróbuj, a na pewno będziesz zachwycony. Krysia gotuje i zachwyca!

Składniki:

  • Ciasto: 5 jaj, łyżeczka proszku do pieczenia, 6 łyżek mąki, 3 łyżki cukru
  • Masa: 1,5 kg jabłek, 2 galaretki, łyżka żelatyny, cukier
  • Krem: 0,4 l mleka, budyń waniliowy, kostka masła, szklanka cukru
  • Polewa: 1/2 kostki masła, 4 łyżki cukru, łyżka wody, 2 łyżki kakao lub kupić gotową polewę

Ciasto krysi – jak zrobić?

  1. 1.

    Białka i cukier ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka, wsypać przesianą mąkę i proszek, wymieszać. Ciasto piec ok 15 min.

  2. 2.

    Obrane jabłka zetrzeć na tarce, podsmażyć na wolnym ogniu, dodać galaretki i rozpuszczoną w odrobinie wody żelatynę-zagotować. Na przestudzone ciasto wyłożyć zimne jabłka.

  3. 3.

    Ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu. Gotowy krem wyłożyć na jabłka. Całość wstawić do lodówki.

    Przygotować polewę roztapiając masło i mieszając z resztą składników lub rozpuścić gotową w kąpieli wodnej. Udekorować nią wierzch ciasta.

Ciasto Krysi – dodatkowe informacje

Ciasto Krysi najlepiej smakuje na drugi dzień. Zamiast budyniu gotowego, można zrobić samemu. Jeśli ktoś woli, wierch można polać galaretką, zamiast polewą.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto kruche ze śliwkami i cynamonem
Następny przepis: Ciasto Kubusiowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode