Ciasto Krysi
Składniki:
- Ciasto: 5 jaj, łyżeczka proszku do pieczenia, 6 łyżek mąki, 3 łyżki cukru
- Masa: 1,5 kg jabłek, 2 galaretki, łyżka żelatyny, cukier
- Krem: 0,4 l mleka, budyń waniliowy, kostka masła, szklanka cukru
- Polewa: 1/2 kostki masła, 4 łyżki cukru, łyżka wody, 2 łyżki kakao lub kupić gotową polewę
Ciasto krysi – jak zrobić?
-
1.
Białka i cukier ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka, wsypać przesianą mąkę i proszek, wymieszać. Ciasto piec ok 15 min.
-
2.
Obrane jabłka zetrzeć na tarce, podsmażyć na wolnym ogniu, dodać galaretki i rozpuszczoną w odrobinie wody żelatynę-zagotować. Na przestudzone ciasto wyłożyć zimne jabłka.
-
3.
Ugotować budyń. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu. Gotowy krem wyłożyć na jabłka. Całość wstawić do lodówki.
Przygotować polewę roztapiając masło i mieszając z resztą składników lub rozpuścić gotową w kąpieli wodnej. Udekorować nią wierzch ciasta.
Ciasto Krysi – dodatkowe informacje
Ciasto Krysi najlepiej smakuje na drugi dzień. Zamiast budyniu gotowego, można zrobić samemu. Jeśli ktoś woli, wierch można polać galaretką, zamiast polewą.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto kruche ze śliwkami i cynamonem
Następny przepis: Ciasto Kubusiowe