Ciasto kruche z wiśniami i bezą z migdałami

Ciasto kruche z wiśniami i bezą z migdałami

Zapraszamy do odkrycia słodko-kwasowego smaku lata dzięki naszemu przepisowi na ciasto kruche z wiśniami i bezą z migdałami. Jest to doskonały deser na upalne dni, kiedy szukamy czegoś lekkiego, ale jednocześnie satysfakcjonującego. Migdały dodają ciastu wyjątkowego charakteru, a chrupiąca beza tworzy specyficzny kontrast dla miękkiego, kruchego spodu. Słodkie wiśnie wypełniają to ciasto swoim soczystym smakiem, przynosząc ulgę od upału. Ten przepis na ciasto wiśniowe z bezą jest propozycją dla wszystkich, którzy cenią sobie połączenie tradycyjnego wypieku z nowoczesnym twistem.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
  • 125g zimnego masła
  • 100g cukru
  • 250g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka mleka/wody/ kwaśnej śmietany
  • Nadzienie:
  • 600g wiśni mrożonych lub świeżych
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2,5 łyżki cukru pudru
  • Beza:
  • 4 białka
  • Szczypta soli
  • 200g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • Płatki migdałów do dekoracji

Ciasto kruche z wiśniami i bezą z migdałami – jak zrobić?

  1. Składniki na ciasto kruche szybko zagniatamy.
  2. Ciasto formujemy w kulkę i odkładamy do lodówki na ok. 40 minut.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 180C.
  4. Schłodzonym ciastem wylepiamy spód formy.
  5. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy w 180C przez ok 18 minut.
  6. Podpieczony spód odkładamy do przestygnięcia.
  7. Wiśnie mieszamy z mąką ziemniaczaną i wykładamy na podpieczony i chłodny spód.
  8. Piekarnik nagrzewamy do 180C.
  9. W misie miksera umieszczamy białka i zaczynamy ubijać.
  10. Kiedy białka się lekko spienią dodajemy szczyptę soli i nadal ubijamy do uzyskania gęstej pianki.
  11. Następnie łyżkami dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną.
  12. Bezę wykładamy na wiśnie.
  13. Wierzch bezy posypujemy płatkami migdałów.
  14. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i natychmiast zmniejszamy temperaturę do 140C. Pieczemy z termoobiegiem przez ok 1 godzinę.

Ciasto kruche z wiśniami i bezą z migdałami – dodatkowe informacje

Do tego ciasta bardziej nadają się wiśnie niż czereśnie. Z dodatkiem czereśni ciasto mogłoby wyjść mdłe.

Do ciasta można użyć wiśni mrożonych lub z kompotu. Trzeba je najpierw rozmrozić i bardzo dokładnie odsączyć z wody/kompotu.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto kruche- przepis podstawowy
Następny przepis: Ciasto kruche ze śliwkami i cynamonem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode