Ciasto kruche z wiśniami i bezą z migdałami
Zapraszamy do odkrycia słodko-kwasowego smaku lata dzięki naszemu przepisowi na ciasto kruche z wiśniami i bezą z migdałami. Jest to doskonały deser na upalne dni, kiedy szukamy czegoś lekkiego, ale jednocześnie satysfakcjonującego. Migdały dodają ciastu wyjątkowego charakteru, a chrupiąca beza tworzy specyficzny kontrast dla miękkiego, kruchego spodu. Słodkie wiśnie wypełniają to ciasto swoim soczystym smakiem, przynosząc ulgę od upału. Ten przepis na ciasto wiśniowe z bezą jest propozycją dla wszystkich, którzy cenią sobie połączenie tradycyjnego wypieku z nowoczesnym twistem.
admin
Składniki:
- Ciasto kruche:
- 125g zimnego masła
- 100g cukru
- 250g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Szczypta soli
- 4 żółtka
- 1 łyżka mleka/wody/ kwaśnej śmietany
- Nadzienie:
- 600g wiśni mrożonych lub świeżych
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2,5 łyżki cukru pudru
- Beza:
- 4 białka
- Szczypta soli
- 200g cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- Płatki migdałów do dekoracji
Ciasto kruche z wiśniami i bezą z migdałami – jak zrobić?
- Składniki na ciasto kruche szybko zagniatamy.
- Ciasto formujemy w kulkę i odkładamy do lodówki na ok. 40 minut.
- Piekarnik nagrzewamy do 180C.
- Schłodzonym ciastem wylepiamy spód formy.
- Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy w 180C przez ok 18 minut.
- Podpieczony spód odkładamy do przestygnięcia.
- Wiśnie mieszamy z mąką ziemniaczaną i wykładamy na podpieczony i chłodny spód.
- Piekarnik nagrzewamy do 180C.
- W misie miksera umieszczamy białka i zaczynamy ubijać.
- Kiedy białka się lekko spienią dodajemy szczyptę soli i nadal ubijamy do uzyskania gęstej pianki.
- Następnie łyżkami dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną.
- Bezę wykładamy na wiśnie.
- Wierzch bezy posypujemy płatkami migdałów.
- Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i natychmiast zmniejszamy temperaturę do 140C. Pieczemy z termoobiegiem przez ok 1 godzinę.
Ciasto kruche z wiśniami i bezą z migdałami – dodatkowe informacje
Do tego ciasta bardziej nadają się wiśnie niż czereśnie. Z dodatkiem czereśni ciasto mogłoby wyjść mdłe.
Do ciasta można użyć wiśni mrożonych lub z kompotu. Trzeba je najpierw rozmrozić i bardzo dokładnie odsączyć z wody/kompotu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto kruche- przepis podstawowy
Następny przepis: Ciasto kruche ze śliwkami i cynamonem