Ciasto kakaowo- bananowe
Zapraszamy do wypróbowania przepisu na wyśmienite ciasto kakaowo-bananowe. Jest to doskonałe połączenie słodkiego bananowego smaku z nieco goryczkowym akcentem kakao. Aby ciasto było jednocześnie wilgotne i lekkie, w naszym przepisie wykorzystaliśmy olej, nie masło. Ten przepis na ciasto bananowe z olejem to pewność, że ciasto będzie miękkie i soczyste. Ciasto kakaowo – bananowe to wyjątkowy deser, który warto przygotować na rodzinne spotkania czy weekendowy popołudnie. Wypróbuj nasz przepis i przekonaj się, jak pyszne potrafi być proste wypieki! Zachwyć swoją rodzinę i przyjaciół tą wyjątkową smakową kompozycją.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 3 bardzo dojrzałe banany
- 100 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 100 ml mleka
- 100 ml oleju
- 2 jajka
Ciasto kakaowo-bananowe – jak zrobić?
- Obrać ze skórki 2 banany (po obraniu mają ważyć ok. 200 g) i zmiksować blenderem. Dodać cukier, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, mleko, olej i jajka. Zmiksować na jednolite ciasto. Ciasto wlać do keksówki o wymiarach 28×9 cm.
- Obrać ze skórki trzeci banana, przekroić go wzdłuż na pół i ułożyć go na wierzchu ciasta.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec ok. 45 minut (do suchego patyczka).
Ciasto kakaowo- bananowe – dodatkowe informacje
Można zrezygnować z kładzenia na wierzch trzeciego banana.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Kakaowiec z biszkoptem w dziurki i galaretką
Następny przepis: ciasto karaibskie z kaszą manną