Ciasto jogurtowe z gruszkami
Prosty, elegancki i pełen smaku – taki jest przepis na Ciasto jogurtowe z gruszkami. To doskonały sposób na zaspokojenie słodkiego zęba, bez zbędnego poczucia winy. Jogurt dodaje ciastu lekkości i wilgotności, podkreślając jednocześnie delikatność gruszek. Ta wyjątkowa kombinacja smaków zadowoli zarówno małych, jak i dużych smakoszy. Ciasto jogurtowe z gruszkami to idealna propozycja na słodki poczęstunek po obiedzie, podwieczorek lub nawet na śniadanie. Przepis jest prosty w wykonaniu, a efekt końcowy na pewno zaskoczy Waszych gości! Zapraszamy do kuchennych eksperymentów!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Forma – używam formy do tarty
- 4 jajka
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g jogurtu naturalnego
- 2/3 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- Szczypta soli
- 2 szklanki mąki tortowej
- Tłuszcz do formy
- Gruszki z syropu
- Cukier puder do posypania ciasta
Ciasto jogurtowe z gruszkami – jak zrobić?
-
1.
Wykonanie: jajka wybić, posolić, dodać cukier, utrzeć robotem na puszystą masę. Następnie dodać olej, potem jogurt, wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać porcjami do utartej masy, delikatnie mieszać. Formę natłuścić, wylać ciasto. Na wierzch ułożyć plastry gruszek z syropu. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180 stopni na złoty kolor około 60 minut. Przed końcem pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Wystudzone ciasto posypać grubo cukrem pudrem.
Ciasto jogurtowe z gruszkami – dodatkowe informacje
1. Ciasto można nasączyć po upieczeniu syropem z gruszek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto jogurtowe z budyniem i owocami
Następny przepis: Ciasto jogurtowe z jagodami