Ciasto Jagodowe pole
Ciasto Jagodowe pole to wyjątkowo smakowity deser, który zasługuje na miejsce na każdej letniej imprezie lub rodzinnej ucztie. To idealne połączenie delikatnego, wilgotnego ciasta przykrytego hojną porcją słodkich, soczystych jagód. Składniki są proste i naturalne, lecz efekt końcowy jest zdumiewający. Wyjątkowość tego ciasta polega na jego uniwersalności – podobnie smakuje zarówno miłośnikom słodkich wypieków, jak i tym, którzy wolą nieco większą kwasowość w deserach. Harmonijna kompozycja jagód, miękkiego ciasta i subtelnego słodzenia sprawia, że Ciasto Jagodowe pole to idealny wybór dla każdego. Bez względu na okazję, to ciasto zawsze będzie strzałem w dziesiątkę.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Biszkopt:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- 5 łyżek mąki
- Krem jagodowy:
- 250g serka mascarpone
- 250ml śmietanki 30%
- 1 ½ łyżki cukru pudru
- 200g jagód
- Galaretka truskawkowa:
- Ok 400g jagód
- Szklanka wrzątku
- 2 galaretki szafirowe (powinny być jagodowe)
Ciasto jagodowe pole – jak zrobić?
- Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, żółtka i dokładnie zmiksować. Dodać olej i zmiksować. Przesiewać po łyżce mąkę i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do formy. Rzucić 3 razy na podłogę (z około 20cm). Piec w nagrzanym piekarniku do 180′(z termoobiegiem) przez ok 25 minut. Po tym czasie wyjąć i rzucić na podłogę 3 razy ( z 20cm). Wystudzić, przekroić na dwa placki.
- Jagody zblenderować. Serek mascarpone przełożyć do miski i delikatnie zmiksować mikserem na wolnych obrotach, powoli dodając mus jagodowy. W osobnej misie ubić śmietankę i powoli dodać do serka.
- Jagody zblenderować na mus. Stawiamy na ogień, dolewamy wrzątek i gotujemy, żeby mus był gorący. Potem ściągamy z ognia i dosypujemy galaretki i mieszamy aż się dobrze rozpuszczą. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Wtedy wylewamy na ciasto
- Przekładanie:
Biszkopt – krem jagodowy – biszkopt – galaretka jagodowa - Ciasto dobrze schłodzić.
Ciasto Jagodowe pole – dodatkowe informacje
Wykorzystałam blaszkę o wymiarach 25×25 cm. Do przygotowania ciasta użyłam około litra jagód, czyli około 600g. Jeśli chcesz, możesz dodać więcej musu jagodowego zamiast wrzątku do galaretki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Jagodowe ciastka
Następny przepis: Jagodowe niebo - tort śmietankowo-jagodowy