Ciasto Generał
Chcesz zaskoczyć gości niecodziennym wypiekiem? Pochodzący z Polski przepis na Ciasto Generał, jest tu, aby wywołać podziw i zaspokoić podniebienia. To ciasto, znane też jako „marzenie generała”, to niebanalne połączenie delikatnego biszkoptu, budyniowej masy z dodatkiem kremówki i galaretki. Jest to niewątpliwie deser dla tych, którzy cenią sobie wyszukany smak i elegancką prezentację. Oryginalny i wyjątkowy, jak sam generał, ten deser z pewnością zrobi wrażenie na każdym stole. Oto Twój przepis na ciasto Generał.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 kostka margaryny
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki kwaśnej śmietany (np.18 %)
- 1/2 szkl cukru pudru
- 2 jajka
- Na masę:
- 500 ml mleka
- 3-4 łyżki kaszy manny
- 1/2 szkl cukru
- cukier waniliowy
- 200 g margaryny / masła
- Dodatkowo:
- 1 słoiczek dżemu porzeczkowego
- polewa czekoladowa
- opcjonalnie kolorowa posypka
-
Ciasto generał – jak zrobić?
- Składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na 5 części. Do tego możemy użyć wagi kuchennej. Jeżeli ciasto będzie lepkie dodajemy mąki. Każdą część ciasta rozwałkowujemy do wielkości blachy (2540 cm) i przenosimy ciasto na wałku, a następnie pieczemy ok.10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Mleko, cukier i cukier waniliowy gotujemy w rondelku. Następnie dodajemy kaszę mannę i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, często mieszając i sprawdzając czy kasza nie przypala się. Zostawiamy masę do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy mikserem na puszystą masę, następnie dodajemy stopniowo zimną kaszę mannę. Ucieramy do momentu, aż uzyskamy gładką masę.
- Ostudzone blaty najpierw smarujemy dżemem z czarnej porzeczki, a następnie masą. Tak przekładamy każde ciasto. Wierzch polewamy polewą czekoladową i opcjonalnie posypujemy posypką.
Ciasto Generał – dodatkowe informacje
Ciasto dobrze jest przygotować chociaż 1 dzień przed podaniem, ponieważ najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto francuskie z wiśniami
Następny przepis: Ciasto greckie