Ciasto francuskie z śmietaną i owocami
Ciasto francuskie z bitą śmietaną i owocami, to niemal synonim elegancji i wyrafinowanego smaku na deser. Ten przepis jest niewiarygodnie proste do zrealizowania, a efekt końcowy zapiera dech w piersiach. To idealna propozycja na słodkie zakończenie spotkań rodzinnych czy miłego wieczoru z przyjaciółmi. Lekka i krucha baza z ciasta francuskiego, aksamitna i słodka bita śmietana w połączeniu z kwasowatymi owocami tworzą niezapomniane doznania smakowe. Ten deser nie tylko smakuje wyśmienicie, ale również prezentuje się niezwykle elegancko i apetycznie, zadowalając najbardziej wymagających miłośników słodkości.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 duży kubek śmietany 30%
- 250g mascarpone
- Opcjonalnie żelatyna
- Ulubione owoce
- Cukier puder
Ciasto francuskie z śmietaną i owocami – jak zrobić?
- Ciasto francuskie wyjmujemy z opakowania i dzielimy na 2-3 części (od nas zależy jakie ma być wysokie). Układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach około 20 minut. Gdy ciasto nabierze złoto-brązowego koloru i podniesie się do góry, jest gotowe.
- W misce ubijamy śmietanę na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder według uznania i partiami dodajemy serek mascarpone. Miksujemy na najniższych obrotach do połączenia składników.
- Gotową masą smarujemy nasze ciasto i układamy jeden kawałek na drugi.
- Wierzch ozdabiamy owocami, np. borówkami i mandarynkami.
- Całość posypujemy pokruszonymi ciastkami i odrobiną kawy.
- SMACZNEGO.
Porady – dodatkowe informacje
Jeśli masa będzie zbyt płynna, możemy dodać żelatyny.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto francuskie z serem pleśniowym
Następny przepis: Ciasto Generał