Ciasto Fifi.

Ciasto Fifi.

Zapraszamy do wypróbowania przepisu na Ciasto Fifi, które jest hołdem dla popularnej bajki dla dzieci. To wyjątkowe ciasto, pełne słodkości i neutralnych kolorów, jest idealne na dziecięce przyjęcia czy też popołudniowe słodkości. Arabeska waniliowa dodaje mu nie tylko niepowtarzalnego smaku, ale i efektownego wyglądu. Składniki są łatwo dostępne, a sama przygotowanie nie jest skomplikowane. Dodatkowo, możemy na cieście umieścić ulubione postacie z bajki, co z pewnością spodoba się naszym pociechom. Ciasto Fifi to połączenie smaku i zabawy!

Składniki:

  • biszkopt: 3 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • masa na soku: pół litra soku kubuś
  • pół szklanki soku malinowego
  • budyń waniliowy na 3/4 litra mleka
  • dodatkowo: 300 ml śmietanki 36 %
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 galaretka owoce leśne
  • 1 galaretka niebieska (np. blue curacao)
  • borówki amerykańskie 125 g

Ciasto fifi. – jak zrobić?

  1. Na biszkopt ubijamy białka ze szczyptą soli, dodajemy cukier. Do ubitych na sztywno białek dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Wykładamy do tortownicy (26 cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką, pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
  2. Do garnka wlewamy sok kubuś lub inny pomarańczowo bananowy, dolewamy sok malinowy.
  3. Pierwszy raz gdy robiłam ciasto miałam zapasy domowego soku jagodowego, to wtedy użyłam go zamiast malinowego i był super fioletowy kolor.
  4. Nasze soki gotujemy, wcześniej odlewamy niepełną szklankę, w której mieszamy budyń. Gotowy budyń na soku studzimy i wykładamy na upieczony i wystudzony biszkopt.
  5. Na masę układamy umyte i osuszone borówki i czekamy, aż wszystko ładnie nam wszystko wystygnie.
  6. W pół szklanki gorącej wody rozpuszczamy po łyżce obu galaretek, czyli łyżka niebieskiej i łyżka czerwonej.
  7. Resztę galaretek rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody i to będzie ostatnia warstwa.
  8. Ubijamy na sztywno 300 ml śmietanki tortowej z łyżką cukru pudru, wtedy gdy galaretka rozpuszczona w połowie szklanki wody jest chłodna. Wlewamy galaretkę do ubitej śmietanki i wykładamy na borówki. Całość zalewamy pozostałą stężałą galaretką.
  9. Na koniec wkładamy do lodówki, aby wszystko ładnie zastygło.

Sposób przygotowania inspirowany jest ciastem fifi bajka, a do dekoracji można użyć arabeski waniliowej.

Ciasto Fifi – dodatkowe informacje

To ciasto można zrobić w dużej blaszce wtedy musimy podwoić składniki, chociaż biszkopt wystarczy zrobić z 4 jajek.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto ekstra czekoladowe à la trufla
Następny przepis: Ciasto francuskie (listkowe) z dodatkiem smalcu

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode