Ciasto francuskie (listkowe) z dodatkiem smalcu

Ciasto francuskie (listkowe) z dodatkiem smalcu

Ciasto francuskie (listkowe) z dodatkiem smalcu to przepis, który łączy tradycyjną francuską sztukę cukierniczą z „tłustym” dodatkiem. Utrzymane w duchu francuskiej kuchni, to ciasto wykorzystuje smalec francuski do nadania swojemu aromatowi i smakowi niepowtarzalnych wrażeń. Ciastem można eksperymentować, dodając różne składniki. Ale najważniejsze są triki, jak poprawnie skleić i upiec ciasto francuskie, aby uzyskać charakterystyczną dla niego teksturę. Właśnie dlatego, w przepisie znajdują się precyzyjne wskazówki dotyczące temperatury pieczenia. Nie można przecenić znaczenia temperatury – to od niej zależy końcowy wynik.

Składniki:

  • Ciasto francuskie (listkowe) z dodatkiem smalcu
  • SKŁADNIKI: 1 kg ciasta; czas przygotowania 5 godzin
  • Część I
  • 450 g mąki wysokoglutenowej
  • 200-220 ml zimnej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • Część ll
  • 125 g masła o temperaturze pokojowej
  • 125 g smalcu
  • 40 g mąki
  • dodatkowo mąka do podsypywania

Ciasto francuskie (listkowe) z dodatkiem smalcu – jak zrobić?

  1. WYKONANIE:
    Etap I
    Do miski wsypać mąkę, sól wlać olej i wodę. Wszystko wyrobić ręcznie do otrzymania jednolitego ciasta. Następnie ciasto należy wyłożyć na stolicę posypaną mąką i wyrabiać ugniatając jeszcze przez co najmniej 15 minut. Ciasto musi być gładkie, jednolite i elastyczne. Jeśli urwiemy mały kawałek ciasta i rozciągniemy je w dłoniach, ciasto nie powinno się rwać ani dziurawić. Jeśli jednak pojawiają się dziury, należy przedłużyć ten etap.
    Przygotowane ciasto kluskowe włożyć do foliowego woreczka i odłożyć w chłodne miejsce na 30 minut, aby odpoczęło i straciło swoją sprężystość.
  2. Etap II
    Masło, smalec i mąkę dokładnie wymieszać łyżką na jednolitą pastę.
  3. Etap III
    Schłodzone ciasto rozwałkować na duży prostokąt. Posmarować jego środkową część przygotowanym tłuszczem do samych brzegów. Na tłuszcz założyć wolne boki ciasta, tworząc długi i wąski prostokąt. Całość przykryć folią i wstawić na 30 minut do lodówki.
  4. Etap IV
    Schłodzone ciasto ostrożnie rozwałkować na posypanej mąką stolnicy (od dołu do góry) na długi prostokąt. Ciasto należy złożyć, zakładając jedną trzecią część ciasta do środka i przykrywając drugim brzegiem (składanie pojedyncze), przykryć folią i wstawić do lodówki na 60 minut.
    Po godzinie ciasto układamy na posypanej mąką stolnicy i ponownie delikatnie wałkujemy. Tym razem ciasto należy złożyć podwójnie. Dwa brzegi zakładamy do środka ciasta i tak powstałą „książkę” zamykamy. Ciasto przykrywamy folią i wstawiamy na 60 minut do lodówki.
    Po godzinie, ciasto ponownie wałkujemy na prostokąt, pojedynczo składamy i wstawiamy na 60 minut do lodówki.
    Po godzinie, czeka nas już ostatnie wałkowanie i podwójne składanie ciasta. Ciasto wstawiamy na kolejne 60 minut do lodówki.
  5. Aby pamiętać ile razy ciasto było składane, można w cieście zrobić wgłębienie palcem. Jedno dla składania pojedynczego i dwa dla podwójnego.
    Po ostatniej godzinie chłodzenia, ciasto można już wykorzystać do konkretnego przepisu.
    Ciasto francuskie pieczemy w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 200-220’C.
    Najlepiej piec je na pergaminie.
    Jeśli wyłożymy blachę papierem, rozłożymy rozwałkowane ciasto, przykryjemy pergaminem i równomiernie obciążymy drugą blachą, powstanie ciasto tysiąc listków (jest bardziej zwarte i kruche).
  6. Ciasto francuskie należy zawsze kroić ostrym nożem lub wykrawać ostrymi foremkami, dzięki temu ciasto równo rośnie i nie sklejają się jego brzegi.
    Jeśli zostaną nam resztki ciasta francuskiego, nie należy ich zagniatać, a złożyć jedno na drugie, lekko uformować i rozwałkować.
    Ciasto francuskie nie zawiera cukru, dlatego świetnie się nadaje do wypieków wytrawnych jak i słodkich.
    Życzę smacznych i udanych wypieków 🙂

Ciasto francuskie (listkowe) z dodatkiem smalcu – dodatkowe informacje

Ciasto francuskie listkowe (tysiąc listków).
Uwielbiam ciasto francuskie i wszystkie wypieki z jego udziałem. Najczęściej robię je osobiście, a to jest chyba moja jego najlepsza wersja. Wykonanie ciasta nie należy do trudnych tylko czasochłonnych, żeby je poprawnie przygotować, musimy uzbroić się w cierpliwość.
Nie możemy pominąć ani przyspieszać żadnego etapu.
Do ciasta dodałam dwa rodzaje tłuszczu: masło i smalec w proporcji 1:1. Wcześniej używałam tylko masła, ale to właśnie ciasto listkowe z dodatkiem smalcu uważam za najsmaczniejsze i najdelikatniejsze. Ciasto bardzo ładnie rośnie i równomiernie się rozwarstwia. Doskonale nadaje się do przygotowania dań wytrawnych jak i słodkich deserów.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto Fifi.
Następny przepis: Ciasto francuskie- przepis podstawowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode