Ciasto Fifi.
Zapraszamy do wypróbowania przepisu na Ciasto Fifi, które jest hołdem dla popularnej bajki dla dzieci. To wyjątkowe ciasto, pełne słodkości i neutralnych kolorów, jest idealne na dziecięce przyjęcia czy też popołudniowe słodkości. Arabeska waniliowa dodaje mu nie tylko niepowtarzalnego smaku, ale i efektownego wyglądu. Składniki są łatwo dostępne, a sama przygotowanie nie jest skomplikowane. Dodatkowo, możemy na cieście umieścić ulubione postacie z bajki, co z pewnością spodoba się naszym pociechom. Ciasto Fifi to połączenie smaku i zabawy!
		Piotr Zieliński
	Składniki:
- biszkopt: 3 jajka
 - 4 łyżki cukru
 - 4 łyżki mąki pszennej
 - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
 - masa na soku: pół litra soku kubuś
 - pół szklanki soku malinowego
 - budyń waniliowy na 3/4 litra mleka
 - dodatkowo: 300 ml śmietanki 36 %
 - 1 łyżka cukru pudru
 - 1 galaretka owoce leśne
 - 1 galaretka niebieska (np. blue curacao)
 - borówki amerykańskie 125 g
 
Ciasto fifi. – jak zrobić?
- Na biszkopt ubijamy białka ze szczyptą soli, dodajemy cukier. Do ubitych na sztywno białek dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Wykładamy do tortownicy (26 cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką, pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
 - Do garnka wlewamy sok kubuś lub inny pomarańczowo bananowy, dolewamy sok malinowy.
 - Pierwszy raz gdy robiłam ciasto miałam zapasy domowego soku jagodowego, to wtedy użyłam go zamiast malinowego i był super fioletowy kolor.
 - Nasze soki gotujemy, wcześniej odlewamy niepełną szklankę, w której mieszamy budyń. Gotowy budyń na soku studzimy i wykładamy na upieczony i wystudzony biszkopt.
 - Na masę układamy umyte i osuszone borówki i czekamy, aż wszystko ładnie nam wszystko wystygnie.
 - W pół szklanki gorącej wody rozpuszczamy po łyżce obu galaretek, czyli łyżka niebieskiej i łyżka czerwonej.
 - Resztę galaretek rozpuszczamy w 300 ml gorącej wody i to będzie ostatnia warstwa.
 - Ubijamy na sztywno 300 ml śmietanki tortowej z łyżką cukru pudru, wtedy gdy galaretka rozpuszczona w połowie szklanki wody jest chłodna. Wlewamy galaretkę do ubitej śmietanki i wykładamy na borówki. Całość zalewamy pozostałą stężałą galaretką.
 - Na koniec wkładamy do lodówki, aby wszystko ładnie zastygło.
 
Sposób przygotowania inspirowany jest ciastem fifi bajka, a do dekoracji można użyć arabeski waniliowej.
Ciasto Fifi – dodatkowe informacje
To ciasto można zrobić w dużej blaszce wtedy musimy podwoić składniki, chociaż biszkopt wystarczy zrobić z 4 jajek.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Ciasto ekstra czekoladowe à la trufla
Następny przepis: Ciasto francuskie (listkowe) z dodatkiem smalcu






