ciasto dyniowe ze śliwkami

ciasto dyniowe ze śliwkami

Przenieś się w środek jesiennej magii z naszym przepisem na ciasto dyniowe ze śliwkami. Połączenie dyni z delikatnym aromatem śliwek to smak, który perfekcyjnie dopełnia przytulną atmosferę złotego sezonu. Nasz przepis to doskonała propozycja na deser po rodzinnym obiedzie, ale równie dobrze sprawdzi się podczas popołudniowej kawy. To idealny kompromis dla wielbicieli klasycznych smaków, które w nowej, niepowtarzalnej odsłonie zaskakują swoją intensywnością i subtelnym połączeniem. Ciasto dyniowe ze śliwkami to prawdziwa jesień zamknięta w jednym kęsie.

Składniki:

  • 250 g dyni puree
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • 150 g mąki pszennej
  • 30 g mąki migdałowej
  • 3 jajka
  • 100 g brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki ekstraktu waniliowego lub 1 laska wanilii
  • 8 śliwek

Ciasto dyniowe ze śliwkami – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

1. Tortownicę o średnicy 21cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 170 °C funkcja góra/dół + termoobieg. Pure z dyni wkładamy do miski, dodajemy olej i ekstrakt waniliowy – dokładnie miksujemy. Gdy masa będzie gładka, wbijamy kolejno jajka i przy pomocy miksera łączymy na jednolitą masę. W drugiej misce przygotowujemy: mąkę pszenną, mąkę migdałową, proszek do pieczenia, cukier i szczyptę soli – wszystkie składniki suche dokładnie ze sobą mieszamy, dodajemy je stopniowo do naszej masy i na najmniejszych obrotach miksera dokładnie ze sobą łączymy. Gotowe ciasto przekładamy do formy i wygładzamy. Śliwki myjemy, rozkrawamy na pół, wyjmujemy pestki i układamy na naszym cieście. Gotowe, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 65-70 minut – do suchego patyczka. Po ostudzeniu zdejmujemy obręcz i przekładamy ciasto na paterę. Przechowujemy je w temperaturze pokojowej – najlepiej przykryte (u mnie w szklanej paterze).

ciasto dyniowe ze śliwkami – dodatkowe informacje

Jeśli nie masz świeżej dyni, śmiało możesz wykorzystać mrożone pure ;]


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto dyniowe z piernikowymi kulkami
Następny przepis: Ciasto ekonoma

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode